Новите депутати се заклеха, Мика Зайкова ги призова да съставят правителство

Зайкова не помнела къде са отишли 190 млн.лв. по първата предприсъединителна програма за електронно управление, да беше питала Николай Василев

Мика Зайкова
Мика Зайкова Източник: БНТ

Най-възрастният депутат Мика Зайкова сложи началото на днешното първо пленарно заседание на 46-ия парламент. Заседанието започна с проверка на кворума. Проверката показа, че в зала са 214 от 240 народни представители. За втори път ми се пада честта да открия заседание на парламента, това е привилегия, много съм щастлива, че съм сред вас, започна словото на Зайкова. Тя изрази надежда да види усмихнати лица и готовност от всеки от депутатите да сподели своето знание и умение в полза на България, тъй като "суверенът - народът ви избра и аз разчитам на мъдростта му".

 

"Искам да ви призова - нека да бъдем добри, усмихнати и конструктивни и да работим за мечтата на този народ - просперираща България, за достоен народ и член на ЕС", каза още Микова. Тя посочи поуките след изборите:

"Суверенът, нашият народ ни избра - нека да бъдем добри, усмихнати и конструктивни. Нека да работим за мечтата на този народ, апелира откриващата 46-ото НС. Народът каза, че иска промяна - всички партии на промяната повишиха своите гласове. Разчитам на разум и на новите партии и на тези, които имат опит. Суверенът каза още, че не дава мнозинство на нито една от партиите, а поискаха да работим заедно за мечтите на България", обясни най-възрастният депутат. 

 

 

Микова коментира още доклада на ЕК, че в България са необходими реформи в съдебната власт, главният прокурор да бъде контролиран и сменяем, съдии без конкурс и проблем с ВСС, "макар да са оставили под черта закона Магнитски". "Ние обаче трябва да докажем, че сме правова държава", подчерта Мика Зайкова и поиска реформа в образователната система, бизнеса, пенсиите, както и дигитализация и електронни услуги, за които не помнела от 2004 г. къде са отишли 190 млн.лв. по първата предприсъединителна програма за електронно управление.

 

Е, да беше попитала кандидатът им за премиер Николай Василев, той отговаряше за тези въпроси като министър тогава. Николай Василев беше министър на електронното управление (МДААР трябваше да модернизира администрацията и е-управлението влизаше в това). Електронното управление тогава не се случи, но пък ОПАК (оперативната програма, част от която беше оста за електронно управление) беше усвоена. Или "източена", както пише в медиите тогава. Почти няма проект от ранния етап на ОПАК, който 5 години по-късно да е функционирал.

 

След което новите депутати се заклеха, а тя им пожела - "На добър час" и ги призова за работа. "Да се захващаме за работа, прекалихме с демократичните процедури, наистина ни чака много работа", каза тя. Най-възрастният депутат без малко да забрави химна на България и Европейския химн, но си призна, че е от възрастта, след което всички в новия парламент се изправиха на крака за двата химна. Следват декларации на парламентарните групи.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени