Обвиненият в шпионаж Николай Малинов: Обсъждал съм с Владимир Путин Румен Радев, редовно се чувам с Решетников

НАТО е вреден за България съюз, трябва да излезем от него, добави Малинов

Николай Малинов
Николай Малинов Източник: NOVA
Аз подкрепих преди няколко години Румен Радев и именно затова го подкрепих - между другото, това беше и част от разговора с Путин - защото той е един човек, който би трябвало доста по-бързо да се еманципира от другите български политици. Обсъждал съм с Путин Румен Радев - че от едната страна е Радев, от другата страна е Бойко - кой как вижда бъдещето. Това разкритие направи в ефира на NOVA Николай Малинов, председател на НД "Русофили", обвинен за шпионаж и кандидат-президент.
 
Това е оценка за моята работа, оценката и от приятелите, и от враговете е доста висока - и за кучетата, които лаят по мен, и за приятелите, с които си стискаме ръцете. Така Малинов описа ордена, който преди време получи лично от Путин в Москва. Орденът на Дружбата е съпътстван от парична премия в размер на 2,5 млн. рубли (около 60 хил. лева днес, бел.ред.).
 
Докладна записка се пише по определен казус, а тази заради която съм обвинен - тя беше за ръководството на НД "Русофили", повтори познатите опорни точки Малинов. И продължи: "Цялата ми дейност е насочена към това българо-руските отношения да бъдат подобрени. Ако това е помощта на Русия - да. Ако говорим за финансова помощ - няма такава и не е търсена". 
 
На въпрос кога си представя България да излезе от НАТО, той отговори, че не трябва да се подхожда по волунтаристичен начин. "Първо трябва да се промени законът за референдумите. Трябва да се проведе референдум и след като се проведе референдум, тогава да се говори за излизане от НАТО", разкри той.
 
И допълни: "Аз разбирам излизането от НАТО така, както го е разбирал Дьо Гол - при отсъствие или неотсътствие за момента на алтернатива, никой не преговаря. Значи, излизане от военните структури на НАТО. Но преди да говорим за излизане от военните структури и от НАТО, който съюз аз по принцип смятам за вреден за България, ние трябва да прекратим това разполагане на чужди военни в България. Ракетите на Русия се насочват насам именно благодарение на тези военни бази", изговори част от опорките на кремълската пропаганда той. 
 
И веднага след това каза неистина - как по времето на комунизма в България е нямало чужди (съветски, бел. ред.) войски. Истината е, че в края на 40-те години в Бългрия е имало хиляди съветски войски, а до 1947 г. в страната ни е имало стотици хиляди съветски окупанти, издръжката на които е струвала няколко милиарда щатски долара за периода 1944-1947 г. Съветски бази и войскови части е имало и през 80-те години, вкл. ядрени бази, за което призна главнокомандващият на Варшавския договор маршал Дмитрий Язов няколко години преди да почине.
 
"Айде, марш оттука", арогантно каза Малинов по повод американските военни в България.
 
Финансираме се с дарения и много скромен членски внос, разсмя аудиторията Малинов. И изуми зрителите с признанието, че само през първата кампания тази година са похарчили 100 000 лева!
 
Той разкри, че е в постоянна комуникация с ген. Леонид Решетников и олигарха Константин Малофеев, които имат 10-годишна забрана да посещават България. "Минимум веднъж седмично се чувам с Леонид Решетников и Константин Малофеев. Миналата седмица се видях и с двамата, а с Леонид говорих вчера, а с Костя - преди 3-4 дни", каза той. 
 
"Константин (Малофеев, бел.ред.) подкрепя напълно моя проект, докато Леонид смята, че е подранил. Според него той трябва да възникне след няколко години, когато ще има по-благоприятна геополитическа среда...", откровеничеше пред камерата на NOVA обвиненият в шпионаж за Русия Малинов. 
 
 
 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени