Парламентът подкрепи с декларация членството на Украйна в НАТО

В текста се посочва също, че парламентът подкрепя започването на процеса на планиране и приемане на конкретни параметри и времева рамка за членството на Украйна в Алианса

Гласуване в Народното събрание
Гласуване в Народното събрание Източник: Zonanews

 Със 157 гласа "за" и 57 – "против" Народното събрание подкрепи членството на Украйна в НАТО, след възстановяването на мира на нейна територия.

 

"За" бяха от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България"(ПП-ДБ), ДПС и "Има такъв народ", които са и вносители на декларацията. Против бяха от "Възраждане" и "БСП за България".

 

Парламентът подкрепи с декларация членството на Украйна в НАТО
Парламентът подкрепи с декларация членството на Украйна в НАТО Източник: Скрийншот видео кадър

В текста се казва, че 49-ото Народно събрание заявява, че най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа, е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на държавите на всички засегнати от нея суверенни държави.

 

Народното събрание категорично настоява за незабавно прекратяване на ядрения шантаж, както и на всички действия на Руската федерация, в остро противоречие с Устава на ООН, които представляват най-сериозният удар срещу мира и благоденствието както на европейските, така и на руския народ. Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е траен и справедлив мир.

 

За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, НС настоява институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна, военно-техническа подкрепа до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници", пише в документа. 

 

49-ото НС потвърждава пълната си подкрепа за независимата от външни фактори политика на НАТО на "Отворени врати"; очаква българското правителство вкл. и на предстоящата Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г. да изразява позиция в подкрепа членството на Украйна в НАТО, след възстановяване на мира на нейна територия. В същото време призовава съюзниците за използват Срещата на върха, за да очертаят ясни параметри по пътя на членството на Украйна в НАТО.

 

В текста се посочва също, че парламентът подкрепя започването на процеса на планиране и приемане на конкретни параметри и времева рамка за членството на Украйна в Алианса и разширяване на стратегическите отношения.

 

"С приемането на тази декларация ще бъде излъчена недвусмислена позиция за българската подкрепа към Украйна и легитимното ѝ право на самоотбрана срещу непредизвиканата военна инвазия, както и правото на държавите сами да избират как да гарантират сигурността си", посочва в становището си Комисията по външна политика.

Още от "Политика"

Евродепутати: Имоти в България са центрове на руско влияние

ЕП изразява и силна загриженост относно съществуването на мрежа от агенти по дезинформация, действащи в платформите на социалните медии, в традиционните медии, академичните среди, неправителствените организации и политическите партии, както и относно руския контрол върху тази мрежа

Прочетете повече прочетете повече

ГЕРБ-СДС регистрира листата си в РИК-Пазарджик, Екатерина Захариева отново е водач

В регистрираната пълна листа място намират познати и изтъкнати лица от партията на общинско и областно ниво, както и представители на гражданската квота – всеки от тях с доказана експертиза и опит

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Главчев обсъди подготовката на изборите с представители на четири министерства

Това са министрите на електронното управление и на регионалното развитие и благоустройството Валентин Мундров и Виолета Коритарова, както и заместник-министрите на външните работи и на транспорта и съобщенията Иван Кондов и Димитър Недялков

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени