ПП-ДБ готови "веднага" да върнат втория мандат неизпълнен

Стана ясно, че няма подкрепа за нашия подход, който е първо антикорупционните закони, а след това сформиране на правителство, заяви Божидар Божанов

Божидар Божанов, ПП-ДБ
Божидар Божанов, ПП-ДБ Източник: Zonanews

"Продължаваме промяната-Демократична България" са готови веднага да се срещнат с президента Румен Радев и да върнат втория мандат неизпълнен. Това се случва, след като вчера ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и ИТН не подкрепиха антикорупционната декларация на коалицията. 

 

"Стана ясно, че няма подкрепа за нашия подход, който е първо антикорупционните закони, а след това сформиране на правителство. Това ни поставя в ситуация да не можем да реализираме втория мандат и сме готови в момента, в който президентът ни покани, ние да отидем и да го върнем неизпълнен", заяви на брифинг в парламента Божидар Божанов от ПП-ДБ.

 

Людмила Илиева отчете, че срещите са протекли с общото усещане, че предложения от коалицията подход, се възприема като позитивен. "За първи път ние видяхме остри опоненти да разговарят добронамерено с една единствена цел - да се намери път за изход", добави още тя.

 

Кирил Петков благодари на президента Румен Радев за дадената възможност да се проведат разговори между политическите групи. Той също заяви, че няма да злоупотребяват с времето и са готови да върнат мандата в първия удобен за президента момент. 

 

Николай Денков отказа да отговори на въпрос как коалицията ще постъпи с третия мандат. "Нека видим кой ще бъде носителят и тогава ще коментираме", каза бившият премиер.

 

Вчера коалицията проведе четири работни срещи с ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", които отказаха да подкрепят антикорупционната декларация. Делян Пеевски беше категоричен, че "в никакъв случай" няма да разговаря с ПП-ДБ, а Джевдет Чакъров и "автентичното ДПС" са готови да разговарят с обединението, но след връчването на втория мандат и ако получат покана.

 

Първата политическа сила обяви, че ще подкрепят всички антикорупционни инициативи, но не и правителство с втория и третия мандат.  Партията на Костадин Костадинов не отстъпва от исканията си за референдуми и няма да участват в плаващи мнозинства, столетницата също заяви, че няма да подкрепи антикорупционната декларация на ПП-ДБ в сегашния ѝ вид, а от най-малката парламентарна група искат създаване на управленска програма за общи цели.

 

В началото на седмицата, ПП-ДБ поискаха от президента Румен Радев 3-месечна отсрочка при връчването на втория мандат, за да потърсят политическа подкрепа за антикорупционни закони.

Още от "Политика"

България и Германия подписаха споразумение за съвместната покупка на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T

Общата цел на страните, които участват в инициативата на ЕС, е да се насърчи сътрудничеството в областта на отбраната чрез съвместно възлагане на обществени поръчки за оперативно съвместими и взаимнозаменяеми оръжейни системи

Прочетете повече прочетете повече

ЦИК поставя под въпрос законността на изборите, намесва се недопустимо в изборния процес

Според източници от комисията председателят на ЦИК Камелия Нейкова е дала знак на ДПС-Доган, че могат да бъдат сигурни, че ще получат желаната от тях регистрация за явяване на избори

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени