Премиерът Денков: Не виждам за какво да се извинявам на земеделци с яхти, купени от субсидии, които са в основата на предстоящия протест

От 1 октомври м.г. до влизането на забраната за внос в сила на 3 май т.г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е анализирала 575 пратки зърно - внос от Украйна в България. В нито една не е установено наличие на вредни вещества, заяви той

Премиерът Николай Денков
Премиерът Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

"Не виждам за какво да се извинявам на другите, които въпреки милиардните годишни субсидии и помощи, с които си построиха вили и си купиха яхти и скъпи автомобили, забравиха помощта от Европейския съюз и от държавата, отказаха диалог с правителството и поставиха ултиматуми за блокади на гранични пунктове, пътни артерии и центъра на столицата". Това заяви на брифинг премиерът Николай Денков. 

 

"Уважавам труда на хората, които произвеждат продуктите, с които всички ние се храним. Винаги съм готов да работя с тези от тях, които искат да работят с правителството, за да намираме заедно решения на техните проблеми. На тези хора съм готов да се извиня, ако са се почувствали засегнати, въпреки че думите ми не бяха насочени към тях", каза той в отговор на журналистически въпрос.

 

Основният проблем на земеделските производители, които се готвят да протестират в следващите дни, вече има решение. То се съдържа в споразумението между Европейската комисия и Украйна. Пред Европейската комисия Украйна пое задължението да въведе временни ограничения при износа на селскостопанска продукция за всяка отделна държава членка на ЕС, така че да не наводни нейния пазар с излишни стоки, подчерта той. 

 

В тази връзка той два пъти лично е разговарял с украинския премиер Денис Шмигал. "От нас се очаква да определим какви количества от кои продукти може да поеме българският пазар. Искаме да направим оценката след разговор с браншовите организации в съответните подсектори. Именно по тази тема първо министърът на земеделието и храните, а след това и аз поканихме земеделските производители на среща, която те отказаха", обясни министър-председателят. 


"Вместо да се отзоват на поканите, те поставиха ултиматуми и отправиха заплахи, които всъщност пречат проблемите да бъдат решени. Въпреки това ние оставаме с протегната ръка към сектора и сме готови за разговор, веднага щом браншовите организации са готови за конструктивен диалог", подчерта акад. Денков.


Правителството никога не е отказвало разговори с аграрния сектор. Още на 25 юли премиерът, министърът на финансите и заместник-министър на земеделието и храните се срещнаха с представители на 35 организации в животновъдния сектор. "Тогава огромното мнозинство от тези производители се обявиха за освобождаване на вноса от Украйна", припомни министър-председателят. 


Освен това представители на протестиращите сега браншови организации са участвали в пет консултативни съвета в земеделското министерство от началото на август до средата на септември т.г. Те са част също от работните групи по Стратегическия план за земеделие и са в постоянен контакт с Министерството на земеделието и храните и министър Кирил Вътев. 


"Както и досега, кабинетът е готов за диалог с представителите на всеки един подсектор в земеделието, за да се види какви са специфичните му проблеми и къде точно трябва да се окаже помощ", за пореден път заяви акад. Денков. 


В България не се допускат и няма да се допускат продукти, вредни за здравето. Има и ще има стриктни проверки на вноса за всички показатели по европейските стандарти, включително по всички рискови показатели, свързани с войната в Украйна, стана ясно още на брифинга в Министерския съвет. 


От 1 октомври м.г. до влизането на забраната за внос в сила на 3 май т.г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е анализирала 575 пратки зърно - внос от Украйна в България. В нито една не е установено наличие на вредни вещества. Единствено в една пратка от 40 тона има установени складови вредители. Цялото количество е върнато в Украйна. 


С падането на забраната, считано от утре, 18 септември 2023 г., БАБХ ще извършва допълнителен контрол на храните с произход Украйна, внесени на територията на Република България. Кабинетът вече работи върху промяна в методиката за субсидиране на земеделското производство. Целта е да бъдат подпомагани повече малките и средните производители на традиционни български култури, които изчезнаха от пазара – зеленчуци и плодове, месо, мляко и мед. 

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени