Проф. Румяна Коларова: "Има такъв народ" показа, че не е за парламента

Социологът Първан Симеонов е на мнение, че очевидно има някакви лични причини, заради които Трифонов не може да ходи на работа всеки ден в парламента

Румяна Коларова
Румяна Коларова Източник: bTV

Пет седмици преди извънредните избори една от големите въпросителни за вота падна. Слави Трифонов няма да се кандидатира за депутат. Лидерът на "Има такъв народ" обяви намерението си в социалните мрежи. "От това, което видяхме като поведение от него в предишния парламент, не беше логично сега да се кандидатира за депутат, защото очакванията на повечето хора бяха, че това е логична линия на поведение, която той ще запази", коментира в предаването "Тази сутрин" по bTV политологът проф. Румяна Коларова.

 

Според нея отказът на Слави Трифонов да оглави листите е логично продължение и на цялата линия на поведение на "Има такъв народ" в парламента. "Ние видяхме, че тази партия като че ли не е за парламента. Тя не показа, че има структурата, капацитета и компетентността да участва активно и да налага някаква парламентарна стратегия. Мисля, че ИТН има основен проблем – участието в парламентарния процес", на мнение е Коларова. "Логично е за държавни глави да кажат, че няма да се кандидатират за депутати, но е претенциозно и доста смешно, когато един шоумен го каже", допълни тя.  

 

Социологът Първан Симеонов е на мнение, че очевидно има някакви лични причини, заради които Трифонов не може да ходи на работа всеки ден в парламента. "В този ред на мисли това, което прави, е честна позиция. Това обаче вероятно ще намали вота за ИТН. Те ще разчитат вече не толкова на вота за Слави, а на това, че част от гласуването аз ИТН беше анти-ГЕРБ. Те ще се надяват да минимизират щетата от отсъствието му", смята Симеонов. Относно отдръпването на лидерите на патриотичното обединение "крачка назад" Първан Симеонов коментира, че едно цяло политическо поколение "чува ясно, че народът иска някакво освежаване и се опитва да го направи".

 

Първан Симеонов
Първан Симеонов Източник: bTV

Според Румяна Коларова обаче едно е лидерите да се дръпнат назад, другото е – да се сменят. "Големият въпрос е дали тази стъпка е подготовка за смяна на лидера, или е просто тактичен предизборен ход", допълни политологът. "Голямата лява коалиция беше, преди да се разпадне БСП именно заради политиката на Корнелия Нинова. Това по скоро е опит за частична реставрация, в никакъв не е нова голяма лява коалиция", на мнение е Румяна Коларова.

 

Според Първан Симеонов обнадеждаващо е усещането за намиране на диалог и отваряне на врати. "Тоест има символичен ефект, а не толкова аритметичен на голяма натрупване, защото партиите не са толкова големи. Предполагам, че заради по-спокойната ситуация с коронавируса би трябвало да излязат повече гласоподаватели за БСП", коментира социологът.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени