Прокурор Ангел Кънев: Задържаният служител на ГДБОП е изнасял "чувствителна информация", която е достигнала до представители на руските служби

Обвиненият за шпионаж служител на ГДБОП е задържан

Прокурор Ангел Кънев
Прокурор Ангел Кънев Източник: Скрийншот видео кадър

ДАНС, МВР и прокуратурата ще дадат подробности за задържания за шпионаж служител на МВР.  Припомняме, че след сигнал за шпионска дейност започна акция в ГДБОП. Данните, че служител на МВР изнася информация за чужда държава е дошла от службите.

 

Градският прокурор на София Илиана Кирилова
Градският прокурор на София Илиана Кирилова Източник: Скрийншот видео кадър

"Това, което се случи и това, което ще се изнесе в момента като информация, е само и единствено благодарение на бързите и професионални действия на органите на реда", заяви в началото на брифинга градският прокурор на София Илиана Кирилова. 

 

"Към настоящия момент е привлечен един български гражданин - все още служител на ГДБОП. Събраните доказателства по делото сочат, че лицето през продължителен период от време е реализирал обмен на информация с представители на Специалната разузнавателна служба на Руската федерация", съобщи наблюдаващия прокурор Ангел Кънев.

 

Той допълни, че по делото са били извършени няколко претърсвания и обиски, като са били приобщени конкретни веществени доказателства. "Ще се проведе разпит на обвинения български гражданин и постановено задържането му за срок от 72 часа", допълни наблюдаващият прокурор. И уточни, че досъдебното производство е образувано миналата година и по него работят само български служби.

 

Прокурор Илиана Кирилова и прокурор Христо Кръстев
Прокурор Илиана Кирилова и прокурор Христо Кръстев Източник: Скрийншот видео кадър

Петър Петров, заместник-председател на ДАНС, увери, че работата по случая е стартирала от ДАНС, и няма участие на чужди служби. "Няма чужди служби, нито чужди служби са арестували служител на ГДБОП. Разработката е започнала в ДАНС и по нея са работили само български органи", подчерта той. По думите му няма риск за изтичане на допълнителна информация.

 

Зам.-директорът на ДАНС Петър Петров
Зам.-директорът на ДАНС Петър Петров Източник: Скрийншот видео кадър

Директорът на ГДБОП Явор Серафимов коментира, че задържаният служител на ведомството е 57-годишен. "Служител в системата на МВР от 1993 г., като е минал през различните структури на МВР. От самото начало ГДБОП е оказало пълно съдействие с цел да се свърши ефикасно работата, която е започнала. Това е стъпка за прочистване на хората, които не са лоялни. Не толерираме такъв тип поведение и такъв тип служители. Задържаният в момента е експерт в "Международно сътрудничество и проекти", посочи той и уточни, че служителите в тази дирекция не се занимават с оперативни разработки, но имат достъп до информация за обмени с партньорски служби. "Достъпа до документи, който той е имал, е описан и предаден на прокуратурата", коментира той.

 

Директорът на ГДБОП Явор Серафимов
Директорът на ГДБОП Явор Серафимов Източник: Скрийншот видео кадър

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев посочи, че задържаният е изнасял "чувствителна информация", която е достигнала до представители на руските служби, но вече е установено каква е тя и кога е изпратена. "Не говорим за еднократни или няколко случая. Дейността на обвиняемия не е станала причина за проваляне на разработки на български агенции, служби и международни такива", посочи той.

 

"Към момента служителят на ДАНС няколко пъти е разпитан, предстои и провеждането на полиграф. Няма доказателства, че пряко е общувал с представители на руските служби", съобщи той.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени