Радев продължава консултациите с политическите партии

След края на политическите консултации със седемте парламентарни партии държавният глава трябва да реши кога ще връчи мандат за съставяне на кабинет на кандидат за премиер, посочен от ГЕРБ-СДС

Румен Радев
Румен Радев Източник: EPA

Президентът Румен Радев продължава политическите консултации за съставяне на правителство с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание преди да връчи първи проучвателен мандат за формиране на кабинет. 

 

Вчера държавният глава разговаря с ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме промяната" – "Демократична България". Днес са насрочени срещи с още две парламентарни формации. Президентът ще се срещне с четвъртата и с петата парламентарна група в рамките на политическите консултации с партиите. 

 

Преди ден от ГЕРБ-СДС казаха, че ще предложат правителство на малцинството с техен кандидат за премиер, различен от Бойко Борисов, и ще търсят подкрепа за кабинет от всички парламентарни формации, които не искат нови предсрочни избори. От ДПС дадоха знак, че ще подкрепят правителство на ГЕРБ. От "Продължаваме промяната" - "Демократична България" обявиха, че остават опозиция в 50-ото Народно събрание.

 

"Аз по принцип избягвам да говоря за втори и трети мандат, докато още обсъждаме първия. Ситуацията е доста сложна. Казвам го неслучайно, защото се множат партиите с желание за третия мандат", каза Румен Радев. Такова желание проявиха от партия "Възраждане". Представителите ѝ ще разговарят с президента днес в 9 часа. 

 

Пред Българското национално радио лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че ако партията му получи третия мандат, ще разговаря за общо управление с всички парламентарни сили без ГЕРБ и ДПС:

"Правителство може да бъде съставено от всички партии в 50-ото Народно събрание, но без ГЕРБ-СДС и ДПС, с мандат на "Възраждане", защото това са 125 гласа. Няма да бъде лесно, но това е осъществим вариант".

 

В 11 часа днес президентът ще разговаря с представителите на БСП. Левицата няма да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ или на ДПС. Социалистите все още не са решили дали ще подкрепят правителство с трети мандат. 

 

След края на политическите консултации със седемте парламентарни партии държавният глава трябва да реши кога ще връчи мандат за съставяне на кабинет на кандидат за премиер, посочен от ГЕРБ-СДС.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени