Радев връчи третия мандат на ИТН. Шансовете за кабинет са нулеви!

Предсрочните парламеннтарни избори ще са в средата на октомври

Румен Радев дава 3-ия мандат на ИТН
Румен Радев дава 3-ия мандат на ИТН Източник: БТА

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ" (ИТН). Както е известно от позициите на политическите силив 50-ото НС, шансовете за кабинет с мандата на ИТН са почти нулеви. Представителите на партията, които дойдоха в президентството, са Тошко Йорданов, Станислав Балабанов, Драгомир Петров, Александър Вълчев.

 

"Това е последният шанс пред 50-то Народно събрание да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята. От самото начало на този процес вие застъпвате тезата за необходимостта от редовно правителство и отстоявате формулата за надпартиен кабинет", заяви в началото президентът Радев.

 

"На фона на конфликтите между партиите и вътрешнопартийните раздори вие демонстрирате устойчивост на вашата парламентарна група и на позициите си и се надявам това да ви помогне за успешната реализация на мандата. Това съвсем не е е лека задача. Очаквам да подходите към нея със същата отговорност, която заявихте обществото", посочи Радев.

 

Той напомни, че третият мандат има своята специфика, позволява гъвкавост и не задължава ИТН днес да излъчи кандидат за министър-председател. Държавният глава посочи, че има време за разговори с парламентарните парти.

 

"Призовавам ви да пристъпите незабавно към тези разговори, да използвате конструктивен подход и в разумен срок да ни представите резултатите", заяви президентът. От своя страна председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви: "Ние сме пределно наясно в каква тежка криза е страната и каква отговорност носи третият мандат. Ние ще подходим изключително практично и с разум".

 

Йорданов обеща, че ще бъдат проведени разговори с абсолютно всички парламентарни групи, както и с независимите депутати. "Процесът ще бъде изключително прозрачен и пред очите на всички", заяви Йорданов, приемайки папката.

 

След получаването на мандата "Има такъв народ" ще има неограничен срок, за да обсъди с останалите политически сили възможността за съставяне на редовен кабинет. От формацията вече заявиха, че ще подходят отговорно и практично, и ще проведат разговори с всички политически сили, включително и с независимите депутати.

 

Ако разговорите се окажат успешни, партията на Слави Трифонов трябва да излъчи кандидат за министър-председател, който от своя страна ще има седем дни, за да предложи състав и структура на правителство.

 

В случай че формацията не успее да сформира кабинет, каквито са очакванията, президентът Румен Радев ще трябва да посочи служебен премиер, избран измежду председателя на парламента, управителя и подуправителя на БНБ, председателя или зам.-председателя на Сметната палата, омбудсмана или негов заместник, и да проведе консултации за съставяне на служебно правителство.

 

В деня на назначаването му държавният глава трябва да насрочи дататата за предсрочните парламентарни избори. Най-вероятната дата за изборите  е 13 октомври.

Още от "Политика"

Премиерът Главчев поиска изготвяне на екшън план в аванс за справяне с бедствия

В срещата участваха вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, министрите на регионалното развитие и благоустройството, на вътрешните работи, на земеделието и храните, на околната среда и водите, на енергетиката, на икономиката и индустрията

Прочетете повече прочетете повече

Атлантическият съвет: Трагедията със загиналите пилоти е резултат от евтиния политически ПР на Радев

От АСБ искат оставките на адмирал Емил Ефтимов – началник на отбраната, генерал-майор Димитър Петров – командир на Военновъздушните сили ибригаден генерал Николай Русев - командир на Трета авиационна база

Прочетете повече прочетете повече

Шестима министри ще обсъдят с ЦИК предложенията на кабинета за по-голяма прозрачност на изборите

Служебният кабинет предложи да бъде разширен процесът по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване (ТУМГ), като се добави и софтуерът за параметризация и съответствието на флаш-паметите

Прочетете повече прочетете повече

Румен Гайтански отказа на Доган: Няма да участвам в изборите нито сега, нито в бъдеще

Коментарът на Гайтански, който в момента е в следствения арест, е по повод новина на БНР, че ще бъде номиниран за кандидат-депутат от коалицията около Ахмед Доган – "Алианс за права и свободи" в Сливенски избирателен район

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени