Рая Каназирева, ДКК: Папката с нарушенията на Караганева е дадена в ДАНС много преди изборите

Смята се, че зад скандала са изплували оръжейни интереси за десетки милиони

Рая Каназирева
Рая Каназирева Източник: bTV
Свършеното от Ваня Караганева като директор на Държавната консолидационна компания е подкрепено с една папка документи. Тя е предадена на ДАНС много преди изборите и не сме вдигали никакъв шум. Тези неща те са подети много преди някой да се опитва да политизира каквото и да е. В момента проблемът им явно е, че не могат да установят "на кого сме хора". Това каза по bTV Рая Каназирева - изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на ДКК.
 
Каназирева посочи, че не може да определи дали става дума за лобизъм в действията на Караганева. Търговският закон дава право на изпълнителния директор да сключва договори, да назначава и да уволнява. Но ДКК се управлява от Съвета на директорите, припомни тя. По думите на Каназирева в няколкото седмици след избирането на Караганева практиките до онзи момент са били поетапно разхлабени, а от встъпването й в длъжност вече е натрупана половин папка с документи - подписване на заповеди за избягване на системата за двоен подпис, смяната на банката и др. 
 
На заседанието на Съвета на директорите са присъствали само 3-ма от 5-мата членове на борда - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска. Агенцията по вписванията вчера отказа да отпише Ваня Караганева като изпълнителен директор на ДКК заради незаконосъобразно свикване и провеждане на заседанието на Съвета на директорите. Според Агенцията решението е взето незаконосъобразно.
 
"Ние сме си свършили работата си, като сме казали, че сме оттеглили доверието си от нея. В управлението на дружеството трябва да си професионален мениджър, да знаеш как да работи в тази сфера. Това, което е направила, е подкрепено с една папка документи, които сме предали много преди изборите на ДАНС", категорична бе Рая Каназирева. Софийската градска прокуратура съобщи в петък, че започва проверка в ДКК.
 
Смята се, че зад скандала са изплували оръжейни интереси за десетки милиони. Изпълнителният директор Ваня Караганева е дала изключителни права на фирма "Български индустриален инженеринг и мениджмънт" (БИИМ) да изнася продукцията на ВМЗ-Сопот в Египет за следващите 5 години. Министърът на икономиката Даниела Везиева потвърди информацията, но типично за кадрите на правителството на Румен Радев отбеляза, че процедурата е спазена. И веднага прехвърли вината на "хората на ГЕРБ".
 
"На Съвета директорите я питаме госпожа Караганева "няма ли да ни информирате, че въобще подписвате нещо, щом става въпрос за стратегически интерес". Аз имам опит в банка, в телеком, в търговски дружества. Какви интереси сме побутнали, като изнасяме това нещо - нямам идея, но явно са доста съществени. За мен е странно да се искат оставки на хора, които изнасят документи за нередности", посочи още Рая Каназирева. 
 
 

Още от "Политика"

Радомир Чолаков: Има дискусии за това как трябва да бъде конструирано избирането на служебно правителство

Днес бяха обсъдени предложенията, свързани с Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и въвеждането на индивидуална конституционна жалба

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Денков: България развива успешни модели на сътрудничество със световните върхове в науката

Министър-председателят участва в официалното откриване на новата високотехнологична сграда на Институт "Големи данни в полза на интелигентно общество" (GATE)

Прочетете повече прочетете повече

ГЕРБ-СДС: Ще участваме единствено в заседанията на НС за изменения в Конституцията (НА ЖИВО)

Очевидно той (Денков, бел. ред.) няма качеството на министър-председател, след като здравният министър си взема решения без да са съгласувани с него, заяви Десислава Атанасова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени