Румен Христов: Мястото на СДС е в коалиция с ГЕРБ

Няма да подавам оставка, категоричен е той

Румен Христов
Румен Христов Източник: Zonanews

Председателят на СДС Румен Христов се противопостави категорично на призивите за напускане на коалицията с ГЕРБ. В предаването "Говори сега" по БНТ той изтъкна, че има решение на Националния съвет за съвместно участие на парламентарните избори с ГЕРБ и споразумението между двете партии е в сила до края на съществуването на 47-ото Народно събрание.

 

По думите на Христов Националният изпълнителен съвет на СДС няма правомощията да решава дали партията ще е част от коалиция или не, защото подобни решения се взимат от Националния съвет. "Ще бъдем в тази коалиция, защото нам е нашето място", заяви Румен Христов.

 

Той отчете, че след последните избори СДС е изпратило трима депутати в 47-ия парламент - двама от партията и един от гражданската квота. Сините са получили около 13 000 преференции. След 6 месеца партията трябва да избере ново ръководство, защото мандатът на сегашното изтича.

 

Румен Христов заяви, че ще се кандидатира отново за лидерския пост. Изтъкна, че е изпълнил обещанието си да върне СДС в народното събрание. Румен Христов каза още, че ГЕРБ-СДС ще бъде конструктивна, но тежка опозиция в 47-мия парламент. Биха дали обаче и 100 дни толеранс на евентуалния нов кабинет.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени