Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС

Правителство може да се случи само в първия мандат, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Румен Радев
Румен Радев Източник: Президентска администрация

Държавният глава Румен Радев ще връчи в понеделник от 9.00 часа първия мандат за съставяне на правителство. ГЕРБ-СДС ще получи папката като най-голямата парламентарната група в изпълнение на чл. 99, ал. 1 от Конституцията на Република България.

 

Припомняме, преди да се стигне до връчването на първия мандат, президентът Радев проведе задължителните консултации с всички парламентарни групи в 50-ото Народно събрание. Те се състояха в рамките на три дни, от понеделник (24.06) до сряда (26.06) включително.

 

От проведените консултации по-скоро не се видя възможност и желание за съставяне на стабилно правителство. Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов заяви, че партията ще предложи правителство на малцинството. Причината - формацията е първа политическа сила и ще понесе отговорност да предложи кабинет с премиер, министър на отбраната и външен министър.

 

По думите му няма как да се реализира друго правителство освен с първия мандат. Правителство може да се случи в първия мандат, подчерта още веднъж лидерът на ГЕРБ. Когато избирателите на ГЕРБ са ги наредили на първо място с 11% преднина, не искали да получат Николай Денков, а някого другиго, смята Борисов.

Още от "Политика"

Атлантическият съвет: Евроатлантическите народни представители да дадат 100 дни шанс на предложеното с първия мандат пра

Въпреки разломните противоречия между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, днес интересът на България да защитава своята сигурност против руската хибридна агресия е над всичко, заявяват от организацията

Прочетете повече прочетете повече

Ивелин Михайлов: Марков ми каза, че ако има подкрепа от "Величие" за даден кабинет, може партията да получи министерски

По думите на Михайлов твърденията на Марков, че е единствен идеолог на партията, не са верни, защото "той не може да управлява и двама човека"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени