Русия може да мобилизира и български граждани, които имат руски паспорти и се намират там

С връчването на руски паспорт, на тях им се връчва и военна книжка

Николай Милков пред Общото събрание на ООН
Николай Милков пред Общото събрание на ООН Източник: МВнР

Докато се намират на територията на Русия, доминиращ е техният руски паспорт. За такива хора съществуват военни задължения. С връчването на руски паспорт, на тях им се връчва и военна книжка. Така че независимо, че са български граждани, има възможност те да бъдат спрени от самите руски власти. 


Това обясни служебният външен министър Николай Милков в отговор на въпрос на "24 часа" относно броят на българите, които се намират там и дали има такива, които вече са поискали помощ да напуснат страната.


Във външното ни министерство обаче няма статистика колко са българските граждани на територията на Русия. "Не са много", увери обаче Милков.


Тези, които имат български паспорт, имат право да напуснат Русия. При хората, които имат само български паспорт, процесът по-скоро е затруднен от дефицита на самолетни билети и от струпването на голям брой хора на граничните пунктове, каза Милков.


Министърът обясни, че засега не са постъпвали конкретни искания от българи към посолството ни там за евакуация. МВнР обаче има такава готовност най-вече за българи, които учат в Русия.


Имаме готовност да организираме тяхното прехвърляне към България или дори да им предоставим възможност за нощувки в комплекса на посолството, допълни министърът.


Милков обясни, че не се предвиждат и други ограничителни мерки към руските граждани, които подават заявление за български визи, освен вече въведените за по-високи такси.


България официално не е изпращала наблюдатели на референдумите и нямаме официална информация българи да участват там, каза Милков на въпрос дали страната ни е изпращала наблюдатели на референдумите, които се образуват в четири обла.

 

Ако е имало такива хора, те са отишли в лично качество без да представляват българската държава.

Източник: "24 часа"

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени