Сергей Станишев: Участието на Нинова в кабинета е политическа грешка за БСП

Въпросът е не с какво БСП влиза, а с какво излиза от това управление

Сергей Станишев
Сергей Станишев Източник: БНТ

"Притеснително е, че няма механизъм за функциониране на коалицията. Участието на председателя на БСП в правителството е политическа грешка за БСП. Много червени линии на БСП бяха замъглени и се съмнявам, че ще се реализират. Въпросът е не с какво БСП влиза, а с какво излиза от това управление". Това каза пред БНР евродепутатът и председател на ПЕС Сергей Станишев.

 

В предаването "12+3" Станишев допълни: 

"Почти всички ресурсни сектори са концентрирани само в една партия - това е "Продължаваме промяната", което не е добре за баланса в коалицията. За една коалиция има важни неща - начин на изглаждане на противоречията, диалог вътре, отношенията между лидерите на политическите сили и ролята на премиера. Премиерът трябва да показва на всички, че е нещо като баща на едно голямо семейство, понякога то ще бъде свадливо". 

 

Той подчерта, че много сме закъснели с Националния план за възстановяване и устойчивост и че "правителството трябва незабавно да влезе в диалог с Европейската комисия". 

 

Според него темата за Република Северна Македония трябва да е на ниво политици, а не историци. За да бъде България в икономическото, а и в политическото ядро на Европейския съюз, новите управляващи не трябва да се отказват от стремежа към влизане в еврозоната. 

 

По думите му има много подводни камъни в една такава четирипартийна коалиция: "Притеснително е, че няма механизъм за функциониране на коалицията. Участието на председателя на БСП в правителството е политическа грешка за БСП. Много червени линии на БСП бяха замъглени и се съмнявам, че ще се реализират. Въпросът е не с какво БСП влиза, а с какво излиза от това управление". 

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени