Симеон Дянков: Разделението в ДПС дойде по линия Русия-Украйна

Имаше неформални и формални разговори преди изборите, че при успех между ГЕРБ, ДПС и ИТН, може да се създаде редовен кабинет, разкри той

Симеон Дянков
Симеон Дянков Източник: Zonanews

Разцеплението на ДПС вкара България в несигурност. Разделението дойде по линия Русия-Украйна. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков, който от години не е на политическата сцена, но зорко следи събитията в нея. 

 

"ДПС се разцепи и това накара "Има такъв народ" да завие също. На изборите между тези три партии имаше мнозинство. Аритметично те наистина можеха да направят кабинет. Но явно на част от ДПС това не им харесваше и вече сме почти трети месец в този политически процес, в който се явяват едно ДПС и едно НЕ-ДПС. Това ще направи изборите още по-сложни, защото вече трябват поне четири партии за мнозинство в парламента", отбеляза пред bTV финансистът.


"Имаше неформални и формални разговори преди изборите, че при успех между ГЕРБ, ДПС и ИТН, може да се създаде редовен кабинет. Но за моя изненада ДПС се разцепи. Дали това беше по проруска линия – може би това е вярната причина. Защото наистина стана в последния момент.

 

Преди изборите лидерите на трите партии бяха говорили, че при мнозинство има възможност за създаване на кабинет с няколко приоритета, с достатъчно дълъг живот, за да излезем от цикъла на предизборна кампания. Разцеплението в ДПС дойде по линията Русия-Украйна. Ако имаше редовно правителство, то много по-сериозно щеше да подкрепи Киев", каза Дянков.


"Имаше мнозинство. По принцип партиите искат да са на власт. Особено ДПС винаги е искала да бъде и в местната, и в централната власт. За мен изненадата дойде отвън. Този външен фактор повлия на групата около Ахмед Доган, която се отдръпна и не се състави правителство. А това вкара България в още по-голяма несигурност", добави бившият вицепремиер. 

 

Бившият вицепремиер смята, че ДПС на Делян Пеевски ще има по-добър резултат на изборите. "За мен Пеевски остава евроатлантикът, а Доган е повлиян от Русия - това се вижда и по хората около тях", разкри Дянков. 

 

"Всички, които са за еврозоната, са с г-н Пеевски. ГЕРБ пък трябва да търси съмишленици. За мен това са "Ново начало", ИТН и може би БСП в новия си формат. Пеевски бе водещата сила да стават много от проектите в парламента, макар ГЕРБ да имаше повече депутати", каза още Дянков.

 

Няма политици и партии, които да могат да дадат визия за България, която да впрегне хората. И следващите избори няма да доведат до редовно правителство, прогнозира бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков. 


Двете ДПС ще объркат сметките за следващото Народно събрание и възможен кабинет. Вече трябват четири партии за мнозинство, каза още той. ГЕРБ има вина за това политическо състояние и президентът е прав, че трябва да има обновяване, каза експертът.


"България не може да влезе в еврозоната без да има редовно правителство. Едно от основните изисквания за членство е да има стабилна политическа среда в страната", каза още Дянков.

 

Бавно вървим към по-ниска инфлация. Но така е и в референтните държави Дания, Кипър и Белгия. Така че може би няма да покрием този критерий до края на годината, обясни бившият финансов министър.

 

Част от парите по ПВУ, някъде около 800 млн. лв., вече са изгубени. Те бяха предвидени главно за енергийна сигурност, но трябваше да се изхарчат тази година, а това не бе направено, посочи Сиемон Дянков.

Още от "Политика"

Антон Хекимян: Цяло лято не стигна на Васил Терзиев да оправи надлеза на "България"

Само преди 1 година същият човек беше задръстил София с клишетата "Писна ли ви от задръствания" по време на предизборната си кампания, пише още общинският съветник от ГЕРБ-СДС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени