Симеон Дянков: Ще има правителство на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН с премиер Бойко Борисов

В рамките на следващата година едно редовно правителство може да вкара България и в еврозоната, и в Шенген по суша, смята той

Симеон Дянков
Симеон Дянков Източник: Zonanews

"Бойко Борисов ще предложи правителство и ще стане премиер. Това е явното решение в този момент". Този сценарий очерта по bTV бившият финансов министър Симеон Дянков. По думите му трите партии – ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, имат достатъчно мнозинство, за да управляват заедно.

 

"Имам доста оптимистично виждане върху това, което ще се случи. Народът явно показа, че не иска следващи поредни избори, а редовно правителство. Второ – има мандат за съставяне на такова център дясно правителство - ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. Трето – има и явно премиер, а именно Бойко Борисов. И четвърто – има явни приоритети", посочи Дянков.

 

"Приоритетите са ясни – пълен Шенген, еврозоната, Планът за възстановяване и развитие и помощта за Украйна. По тези четири теми ГЕРБ, ДПС и ИТН съвпадат", допълни той.

 

"Виждаме и как Европа минава в един процес на преориентация – излиза повече в крайното дясно, в крайното ляво. Трябват стабилните ръце и Бойко Борисов е най-опитният и стабилен политик", на мнение е Симеон Дянков.

 

"В рамките на следващата година едно редовно правителство може да вкара България и в еврозоната, и в Шенген. Ако това си го закачиш на ревера като премиер, оставаш в историята", заяви бившият финансов министър.

 

"Хубавото в политиката, което Кирил Петков и ПП донесе, е, че има много повече прозрачност и много повече очи гледат за това да няма корупция. Така че за мен тяхното идване в политиката беше и си остава много положителен ефект. Но този ефект ще е вторичен в момента. В момента трябва редовно правителство", категоричен бе Симеон Дянков.

 

Според него в момента ПП трябва да са в опозиция, което ще е добре и за тях, и за обществото. Лошо е, че имаше ниска избирателна активност, но е нормално след поредни избори. "Това според мен ще е знак за българските политици, за да не позволяват нови избори. Народът явно показа, че иска редовно правителство, второ - има ясен мандат на ГЕРБ, заедно с ДПС и ИТН, има и явен премиер - Бойко Борисов. Според него Борисов и днес ще вземе ден за размисъл заради рождения си ден, но от утре ще "съставя правителство", подчерта той.

 

"Борисов ще предложи мандат за кабинет и ще се предложи за премиер." В рамките на следващата година едно редовно правителство може да вкара България и в еврозоната, и в Шенген по суша, каза Дянков. "Аз вярвам, че можем да влезем." И допълни, че коалицията не е с ПП-ДБ, но Борисов ще протегне ръка и към тях.

Още от "Политика"

Министър Атанас Запрянов с подробности за помощта, която се предлага да бъде изпратена на Украйна

На въпрос кога ще бъде изпратена новата помощ за Украйна, министърът обясни, че предстои правителството да вземе решение, след това да се координира със съюзниците и Украйна, като се осигури и логистиката

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени