След срещата с ИТН: ГЕРБ-СДС няма да подкрепи третия мандат

Тошко Йорданов отрече да има заговор за сваляне на Назарян

Разговорите между ГЕРБ-СДС и ИТН
Разговорите между ГЕРБ-СДС и ИТН Източник: Facebook

Партията на Бойко Борисов няма да подкрепи третия мандат, стана ясно след близо 3-часовата среща на "Има такъв народ" и ГЕРБ-СДС. По-рано партията на Слави Трифонов представи приоритетите си в правосъдието, енергетиката и външната политика.

 

 Преговорният екип на най-голямата парламентарна група се състои от Росен Желязков, Деница Сачева и Теменужка Петкова.  От страна на ИТН в разговорите участваха Тошко Йорданов, Станислав Балабанов, Ивайло Вълчев и други представители на формацията.

 

От ГЕРБ поискаха преди търсенето на пресечни точки да разберат имало ли е вчера среща между ИТН, Възраждане, ПП- ДБ, БСП и независимите вече депутати от ДПС. Росен Желязков попита прави ли се опит за формиране на паралелно мнозинство, което цели да подреди нов служебен кабинет и да свали председателя на Народното събрание Рая Назарян.

 

От ИТН отрекоха и бяха категорични, че единствената тема да тях е намиране на мнозиство за правителство с третия мандат. Още вчера с пост в социалните мрежи лидерът на ИТН Слави Трифонов също отхвърли твърденията за неофициални разговори за смяна на председателя на Народното събрание. 

 

"Нямаме намерение да свалим председателя на Народното събрание. Имаме огромно желание да състави правителство с третия мандат. Без вас кабинет няма да има. Всеки може да се среща с когото прецени. Прочели сте поста на Трифонов - единствените разговори, които водим, са за съставяне на правителство. Ключът е в ГЕРБ. Ако има мнозинство за правителство, включително и с вас може да се прецени дали да се сменя председателя на НС", заяви на срещата Тошко Йорданов.

 

Крайното решение се оказа предизвестено и предварително взето. Това каза Станислав Балабанов след края на разговорите.

"Тежка ще бъде политическата отговорност на Бойко Борисов, която пое днес. Ще си носи пълните последствия", заяви той. 

 

Балабанов подчерта, че по време на разговорите между преговорните екипи на ИТН и ГЕРБ-СДС е постигнато пълно покритие по важните за държавата приоритети, но, по думите му, "сянка, надвиснала над първата политическа сила", е скрила желанието за експертиза. 

 

"Един конкретен човек иска бързи избори в държавата и той се казва Делян Пеевски. На база на това, което наблюдавам в публичното пространство, си задавам въпроса да не би да е прекалено голяма сянката му над лидера на първата политическа сила. Това са отговори, които обществеността ще разбере съвсем скоро", подчерта Балабанов. 

 

Досега да подкрепят кабинет с третия мандат са се съгласили отцепниците от ДПС, БСП и част от "Величие''. "Възраждане" категорично отказва, а ПП-ДБ ще обяви решението си след съвещание на партийните органи.

 

Източник: NOVA

Още от "Политика"

Премиерът Главчев поиска изготвяне на екшън план в аванс за справяне с бедствия

В срещата участваха вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, министрите на регионалното развитие и благоустройството, на вътрешните работи, на земеделието и храните, на околната среда и водите, на енергетиката, на икономиката и индустрията

Прочетете повече прочетете повече

Атлантическият съвет: Трагедията със загиналите пилоти е резултат от евтиния политически ПР на Радев

От АСБ искат оставките на адмирал Емил Ефтимов – началник на отбраната, генерал-майор Димитър Петров – командир на Военновъздушните сили ибригаден генерал Николай Русев - командир на Трета авиационна база

Прочетете повече прочетете повече

Шестима министри ще обсъдят с ЦИК предложенията на кабинета за по-голяма прозрачност на изборите

Служебният кабинет предложи да бъде разширен процесът по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване (ТУМГ), като се добави и софтуерът за параметризация и съответствието на флаш-паметите

Прочетете повече прочетете повече

Румен Гайтански отказа на Доган: Няма да участвам в изборите нито сега, нито в бъдеще

Коментарът на Гайтански, който в момента е в следствения арест, е по повод новина на БНР, че ще бъде номиниран за кандидат-депутат от коалицията около Ахмед Доган – "Алианс за права и свободи" в Сливенски избирателен район

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени