Служебното правителство обмисля забрана за внос на украинско зърно

Такава забрана вече обявиха Полша и Унгария

Украинско зърно
Украинско зърно Източник: Soupstock

България обмисля забрана за внос на украинско зърно, каквато вече обявиха Полша и Унгария, съобщи в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев, цитиран от БНР.

 

"Трябва да се запазят и българските интереси, още повече че, когато две от държавите реагират по този начин, то ако ние не реагираме по сходен, натрупванията на българска територия може да станат още по-големи, тъй че работим. Утре чакам докладите за правните основания на практика, на които са го наложили колегите. Работим в тази насока, ще имаме комуникация с министъра на икономиката, защото той е ресорният министър по отношение на този тип мерки. Предполагам, че във вторник ние вече, събирайки цялата информация, ще има комуникации с президента, който пряко има ангажименти в тази ситуация, тъй че е въпрос на време". 

 

Явор Гечев припомни, че още през септември страната ни е поискала реакция от Брюксел, а преди дни е провел онлайн разговори с негови колеги от шест държави.

 

Европейската комисия смята въведените от Унгария и Полша едностранни забрани за зърно и друга селскостопанска продукция от Украйна за неприемливи, въпреки претоварването на собствените им пазари, което съсипва местните фермери. Това съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия.

 

"Европейската комисия е наясно, че Полша и Унгария обявиха въвеждането на забрани за внос на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. В този контекст считаме за важно да напомним, че търговската политика на ЕС е изключителна компетентност на цялата общност, така че всякакви едностранни действия са недопустими", съобщиха от пресслужбата.

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени