Стефан Янев с поредна изцепка: Изявления като руското се правят регулярно, не бива да сме толкова чувствителни

Янев потвърди, че Испания и Нидерландия ще изпратят изтребители в България, като те ще са за охрана на българското въздушно пространство

Кирил Петков и Стефан Янев
Кирил Петков и Стефан Янев Източник: ПИК

Да не остава впечатление, че някой е посочил с пръст България. Такива изявления се правят регулярно и не трябва да сме толкова чувствителни. Решенията на България и Министерството на отбраната ще бъдат съобразени с националния интерес, заяви след днешната церемония по встъпване на Румен Радев във втори мандат министърът на отбраната Стефан Янев. 

Това е поредна изцепка на военния министър, който на практика казва, че подобна провокация (искането на Русия НАТО да изтегли силите си от Българи я и Румъния) не бива да получава българска реакция и, че такива провокации е имало, има и ще има. Подобно разбиране е в пряко противоречие със заявлението му, че решенията на оглавяваното от него министерство щели да бъдат съобразени с националния интерес.

 

Та какъв по важен национален интерес има от това да демонстрираш суверинитет, да докажеш, че рефлексите от времето, когато бяхме най-верноподаническия съветски сателит са безвъзвратно в миналото. Най-после - точно по казуси като този е необходима силна чувствителност - другото е тласкане на България към "финландизиране" - унизителното положение, което Финландия имаше по време на студената война, когато външната й политика беше пряко зависима от Москва. Тогава се роди и понятието "финландизация", описващо унизителното положение, при което Съветите имаха решаващо влияние върху формирането и провеждането на външната политика на дадена страна. 

 

Той каза още, че подготовката за военно присъствие или допълнително усилване на това военно присъствие от други страни в НАТО на българска територия ще бъде направена с български сили. Янев потвърди, че Испания и Нидерландия ще изпратят изтребители в България, като те ще са за охрана на българското въздушно пространство.

 

"Такъв тип учения и тренировки е имало и в миналото. Испанският контингент ще дойде с изтребители "Юрофайтър-Тайфун", а холандския контингент – с изтребители F-35", уточни Янев. 

 

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени