Таско Ерменков предизвика линч в БСП - изключиха Добрев, Шаренкова, Пиринска, Витанов, Жаблянов, Михалевска и други 8

Румяна Сидерова обяви, че "на подобно позорище" не е присъствала

Конгрес на БСП
Конгрес на БСП

Кирил Добрев да бъде отново изключен от БСП, а заедно с него от партията да бъдат изключени още 13 души. Две такива предложения бяха направени до ръководството в последните минути на конгреса, който заседава в зала 3 на НДК. Техен автор бе бившият провален румнаджия Таско Ерменков, за който Zonanews писа преди време.

 

Изключени бяха Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, Ваня Добрева и Мартин Жаблинков. Поредното наказание бе подкрепено с 490 "за", 82 против и 28 въздържали.

 

Светлана Шаренкова и Димитър Иванов с прякор Гестапото
Светлана Шаренкова и Димитър Иванов с прякор "Гестапото"Източник: Zonanews

Водещият заседанието Атанас Зафиров се позова на чл. 12, ал. 1 от устава за нарушенията им и обясни, че те са делегати на конгреса, затова той, като върховен орган, бил компетентен да разглежда партийния им статус. Те присъстват на заседанието, видно е от подписите, поради това конгресът може да обсъди партийния им статус, обясни той.

 

Нарушаване на принципа на демократичното единство, не работят за изпълнение на решенията на партийните органи, не работят за организационно-политическото единство на партията и не пазят доброто й име с поведението си - това са нарушенията на устава, направени от изключените делегати.

 

Петър Витанов
Петър Витанов Източник: Press@petarvitanov.eu

По-рано днес те се качиха на трибуната в подкрепа на Петър Витанов, който поиска да вземе думата, но тя не му беше дадена, защото форумът бе в друга процедура, а не за изказвания.

 

Румяна Сидерова обяви, че "на подобно позорище" не е присъствала. "Няма да решите кадровия въпрос, ще го задълбочите", предупреди тя. И напомни, че дори Вълко Червенков, срещу когото имало възгласи, че трябва да отиде в затвора, не е изключван по този начин.

 

Тя настоя да не се приемат двете решения на база на правилника на конгреса и действащия устав, а не на концепцията за нов устав, която тепърва трябва да бъде приета.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени