Теменужка Петкова: Лихвите, които трябва да платим до 2025 г. са 4,5 млрд. лева. С тях можем да построим още две АМ "Хемус"

Състоянието на публичните финанси е изключително тежко, добави тя

Теменужка Петкова
Теменужка Петкова Източник: Zonanews

Първо трябва да кажем, че от представеният проектобюджет за 2023 г. безспорно става ясно едно - че състоянието на публичните финанси на Република България е изключително тежко. Това заяви по bTV народният представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова. 

 

Не искам да използвам думата "драматично". 6,4 % дефицит - това е рекорден дефицит. Почти 12  млрд. лв. дефицит, което означава, че ние харчим 12 млрд. лв. повече от това, което произвеждаме, обясни бивишият енергиен министър. 

 

Генерираме нов дълг - тази година трябва да изтеглим 13,7 млрд. До 2025 г. този дълг ще достигне 70 млрд. лева - това тава ясно от актуализираната средносрочна бюджетна прогноза. Това означава 33 % от БВП на страната. Лихвите, които трябва да платим до 2025 г. са 4,5 млрд. лева. С тези 4,5 млрд. лева можем да построим още две АМ "Хемус", подчерта Петкова. 

 

За това тежко състояние ние алармирахме още миналата година. За съжаление, тогава управляващите от ПП-ДБ не ни чуха, но това, което ние прогнозирахме днес вече е факт. 

 

Мартин Димитров от ПП-ДБ, който също участва в студиото на "Тази неделя" припомни, че след "паникьорското" изказване на финансовото министерство отпреди два месеца за състоянието на публичните финанси, се е наложило БНБ да излезе и да им каже "да не говорят глупости", нещо, което според Димитров се случва за първи път от 25 години насам.

 

По отношение на т.н. "две грешки", както ги нарече вчера г-н Асен Василев - такива грешки няма, заяви Теменжка Петкова. Защо това е така? Първо, по отношение на дивидента - г-н Василев твърди, че не е отчетен дивидента на държавните предприятия. На стр. 8 в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза колегите от МФ коректно са посочили, че този бюджет се базира на съществуващата административна уредба. Съгласно нея държавата е решила, че ще вземе дивидент от държавните предприятия в размер на 50 %, обясни Теменужка Петкова. 

 

Този процес започна от лятото на 2020 г. Нали си спомняте - в денят, в който България беше приета в чакалнята ан еврозоната (ERM 2), тогава се вдигна един юмрук, излязоха едни хора на протести и оттогава финансовият имиджа на българия върви надолу, припомни тя. 

 

Негативните последици, които могат да се случат вследствие на този проектобюджет са изключително тежки и пагубни за България, подчерта народният представител от ГЕРБ-СДС. Ако бъде приет този бюджет, с тези параметри, това означава, че България се отдалечава от еврозоната, това означава, че кредитният рейтинг на България може да бъде понижен, това означава, че може да бъде стартирана процедура по свръхдефицит, изтъкна Теменжка Петкова.

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени