Томислав Дончев: Агресивна опозиция означава да спираш тока в метрото и да носиш ковчези пред дома на премиера, ГЕРБ не е такава опозиция

Той уточни, че партията критикува само българския принос към кризите, които в по-голямата си част са вносни, като цените на тока например

Вицепремиерът Томислав Дончев
Вицепремиерът Томислав Дончев Източник: Zonanews

Ние може да сме опозиция, да сме се ситуирали като политически опонент на правителството, но това не е повод да клатим държавата. В такава ситуация, ние не можем да си позволим България да няма министър на отбраната. Това каза Томислав Дончев в БНТ.

 

"Агресивна опозиция означава да спираш тока в метрото и да носиш ковчези пред дома на премиера. Такава беше опозицията срещу ГЕРБ", припомни изстъпленията на метежниците на Радев и компания през 2020 г. 

 

Според него помощ от опозицията при изборът е била нужна, защото в управляващата коалиция е имало вибрации. "Към момента кръстосваме шпага с всички, това е битка на 360 градуса", така Дончев отговори на въпрос дали ГЕРБ воюва с президента или правителството.


Той коментира и сложната ситуация у нас:

"Правим разлика между всички видове кризи и техния генезис. Има такава специфика, че част от кризите са вносни. Например, кризата с цените на енергоносителите, инфлацията. Но по отношение на всяка една от тях има български принос. Ние задаваме въпроси и критикуваме по отношение на българския принос, не на тези фактори, които са извън контрола на правителството", коментира той.

 

Според Дончев по време на криза държавата трябва да инвестира. Той уточни, че партията критикува само българския принос към кризите, които в по-голямата си част са вносни, като цените на тока например. "Във времена на криза държавата трябва да помага, въпросът е дали помага достатъчно, за мен - не, пример са помощите за ток", обобщи Дончев.


"Ако няма кой друг да помогне, държавата трябва да го направи. Въпросът е дали тя помага достатъчно. Според мен – не. Големият губещ е бизнесът и огромните сметки за електроенергия, които плаща. Това е проблем от миналото лято, не от както започна войната", смята той.

 

По думите на Дончев, заради инат не са били приети предложенията за намаляване на големите сметки, които предприятията плащат. Подпомагането на държавата от разликите в цените до 75%, не е достатъчно, допълни той.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени