Томислав Дончев: Г-н Рашков е част от предизборния процес, фокусиран е върху това да ни навреди

Това, че си политик и си на висока длъжност не означава, че не можеш да имаш някаква собственост, категоричен е той

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: ПП ГЕРБ
"Г-н Рашков е част от предизборния процес и участието му е фокусирано върху това да навреди основно на нас. Понасяме вреда от изказванията му. В момента президентът е едноличен господар на всички служби", добави той. Това заяви в студиото на "Тази неделя" по bTV зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Според него сегашният президент е опасен за демокрацията.
 
"Тримата основни претенденти за спечелване на президентските избори следват един и същ формат - кандидат, издигнат от инициативен комитет, подкрепен от една или повече партии. Причините за това са повече от една. Първо, такъв е форматът, когато действащият президент работи с инициативен комитет, опитва се да си издигне надпартийната конюнктура, в тази среда много трудно се работи с партиен кандидат. По-дълбоката причина е друга – един партиен кандидат излишно би партизирал вота", каза още зам.-председателят на ГЕРБ.
 
Томислав Дончев коментира и казуса с Николай Младенов и Досиетата "Пандора". "Г-н Младенов даде ясно обяснение, че въпросната фирма е регистрирана, след като той е бил министър заради намерението му да прави бизнес и доколкото той поясни, тя никога не е извършвала някакъв вид дейност. Тук остават оценките, когато говорим за компании, регистрирани в юрисдикции с преференциално данъчно третиране, които се движат между това колко е законно и колко е морално".
 
Това заяви Дончев, след като преди дни стана ясно, че бившият външен министър в правителство на ГЕРБ Николай Младенов е вторият българин в "Документите Пандора". Томислав Дончев добави, че не е незаконно политиците да имат офшорки, но поради изискванията на законодателството за публичност на имуществото подобна собственост трябва да се декларира.
 
"Това, че си политик и си на висока длъжност не означава, че не можеш да имаш някаква собственост, но в ушите на хората това, че някой притежава офшорка, се е превърнало в синоним, че някой крие пари. Обичайно хората са прави, но невинаги. По-големият морален проблем е друг. Ако предположим, че въпросните държави и юрисдикции са с по-добро данъчно третиране, това означа, че въпросната личност иска да плаща по-ниски данъци, отколкото плащат гражданите", добави политикът. Дончев отрече да има офшорка, както и че ГЕРБ има практиката да купува гласове на изборите.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени