Томислав Дончев: Истината боли, лъжата не дава комфорт. Изпитайте болката от промяната да казваш истината

Да говорим така, че да ни чуват хората, а не като от машините на любовта по Оруел

Томислав Дончев, ГЕРБ
Томислав Дончев, ГЕРБ Източник: Zonanews

Декларация от парламентарната трибуна за 24 май и смисъла на думите и буквите, на езика направи зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

 

"Точно днес масово организираната съпротива срещу неграмотността е толкова важна, колкото и по време на Възраждането", посочи Дончев.

 

В декларацията се изтъква, че когато е започнало отбелязването на празника, в средата на 19 век – просветата, образованието, грамотността са били едни от каузите на Българското възраждане. "Това е било чисто обществена кауза по простата причина, че тогава не сме имали държава", заяви депутатът.

 

В нея се изтъква, че смисълът на 24 май като празник не са само историческите реминисценции, укрепването на националната памет и идентичност. Томислав Дончев отбеляза, че заплахата от ентропията на безпросветността дебне и днес зад всеки ъгъл в период на глобализация и масова култура.  
"Илюзия е, дами и господа, че един народ, просветен веднъж, събуден, ограмотен, ще остане такъв завинаги и е достатъчно да заделяме пари за образование в бюджета и да празнуваме редовно 24 май, защото, както в ентропията, разсейването на енергията е съдбата на всяка термодинамична система, така и без воля, без усилие, без личен пример, всяко общество може да се разгради под въздействието на ентропията на невежеството, простотията и безпросветността. И това не е абстрактна заплаха", каза Дончев. 

 

"За да не се стопим като народ, език, култура в силно корозивната среда на глобализацията. Точно във времената на глобална масова култура, екосистема от субкултури, опити за налагане на глобален език, е в пъти по-важно да бъдем българи като културна идентичност, не като запис на националност в някой формуляр", каза той.

 

В текста на декларацията се посочва, че век и половина отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура.

 

Празнувахме и вчера - институционално, организирано, може би някъде искрено и спонтанно. Не бих критикувал институционализирането на празника, каза депутатът. Традициите и колективната памет се крепят, колкото на обществената идентичност, толкова и на държавата, допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

 

Общата култура в смисъл на култура, споделена от всички, а не в смисъла на "малокултурност", вероятно е най-силният крепежен елемент на обществото. Най-сетне, без просвета, без духовност няма нито национална сигурност, нито икономическо развитие, заяви Томислав Дончев.

 

Каква полза, ако имаш силна армия, ако някой може без бой, да вземе душите на хората и за какво икономическо развитие говорим, ако населението е малограмотно, ако на учителите е отредена тежката отговорност да разпръсват мрака на невежеството по отношение на поколенията, които идват, попита народният представител. 

 

"Ние, вие, имаме още по-тежка отговорност, не знам дали е я усещате как тежи на плещите ви. Ние от една страна трябва да говорим от името на хората, трябва да говорим на хората, да им даваме посока, което означава, че самите ние не трябва да имаме дефицит от посока и не говоря за топография", посочи Дончев.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени