Велизар Шаламанов: Отбранителната политика на България се променя. Това е основният инструмент да се отвори вратата за Шенген

Виждаме видима промяна в отбранителната политика на България, заяви още той

Велизар Шаламанов
Велизар Шаламанов Източник: БГНЕС

"Виждаме видима промяна в отбранителната политика на България". Това заяви в ефира на NOVA бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

 

"Досега не се говореше, като политическо решение, да поискаме противокорабни системи, за противовъздушна отбрана. Досега не се говореше да прегледаме състоянието на въоръжението и техниката", заяви Шаламанов.

 

"Това означава, че възприемаме сериозно концепцията за възпиране чрез недопускане на изненада", каза той. "Това е промяна в политиката и тя ще дава видими резултати. Този тип промени са и основният инструмент да се отвори вратата и за Шенген. Трябва да гледаме и този контекст".

 

По думите му реално с тези действия участваме и в подготовката на украинските сили. "2024 г. ще бъде изключително амбициозна и изпълнението на целите зависи от мобилизацията на помощта, включително и от България", заяви Шаламанов.

 

Той акцентира, че НАТО за първи път е изготвила отбранителни планове и всичко, което не може да бъде използвано в тях, става с отпаднала необходимост. Причината е, че или не е достатъчно добра техника, или не е оперативно съвместимо със съюзниците ни в Алианса.

 

"Това, което е необходимо на България, се предоставя по отбранителните планове на НАТО", каза бившият министър. Според Шаламанов, ако Украйна не успее да отвоюва своите територии от Русия, това означава Москва да нападне друга европейска държава до 3-7 години. Той изключва САЩ да оттеглят своята подкрепа за Украйна.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени