Залогът след предстоящите избори ще бъде свързан с оцеляването на самата парламентарна демокрация, каза Десислава Атанасова

Г-жо Зайкова, вие се оказахте лоша орисница и за 45-тия, и за 46-тия парламент, каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова Източник: ПП ГЕРБ

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви в декларация по повод края на 46-ия парламент, че залогът в предстоящите президентски и предсрочни парламентарни избори на 14 ноември е повече от това кой ще спечели, кой ще загуби и кой колко места ще има в 47-ото Народно събрание. Залогът след предсрочните парламентарни избори ще бъде свързан с оцеляването на самата парламентарна демокрация, която в последните месеци беше грубо атакувана от действащия президент, каза тя.

 

"Изчегъртването на политическия опонент рано или късно води до изчегъртване на самата демокрация", заяви Десислава Атанасова. "Изтече срокът на годност на това НС, а, г-жо Зайкова, вие се оказахте лоша орисница и за 45-тия, и за 46-тия парламент, защото щетите, които нанесоха върху парламентаризма, ще се помнят дълго", каза тя. Политическата криза се задълбочи, а изходът от нея става все по-неясен и все по-труден, коментира Атанасова.

 

По думите й, проваленият мандат на 46-то НС е отговорност, както на политическите сили в него, така и на служебния кабинет, който нямал потенциал да успокои политическото напрежение и да създаде подходяща атмосфера за излъчване на редовно правителство. Духът на българската конституция не вменява по никакъв начин на един служебно назначен от президента кабинет да реформира различни сектори в обществения живот, да въздава справедливост или да изгражда дългосрочни стратегии. Последното е единствено симптом за скрити намерения за суспендиране на парламентарната власт от страна на президента, посочи Атанасова.

 

Докато партиите на протеста се радвахте, че служебното правителство изчегъртва ГЕРБ, не разбрахте явно, че вече е започнало да изчегъртва и вас, коментира още тя. Никога не е имало такава тежка атака от страна на силовия апарат на държавата срещу определена партия, но ние издържахме и на този натиск и показахме, че не просто съществуваме, а сме незаобиколим фактор в българския политически живот, отчете председателят на ПГ на ГЕРБ. След като хвърли целия си ресурс да се саморазправя с ГЕРБ и продуцира собствени политически проекти, назначеното от Румен Радев служебно правителство спря да се занимава с текущото управление, каза Атанасова.

 

Тя отбеляза, че е било блокирано стоителството на пътища, била е изтървана инфлацията и са позволени спекулации с продажбата на ток. Беше провалена ваксинацията на населението, а здравният министър само чегърташе изявени професионалисти, добави Атанасова. Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова поздрави всички ученици, просветители и учители за първия учебен ден. И пожела: на учителите - вдъхновение, на учениците - постоянство, а на родителите - повече търпение.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени