Зам.-министър Запрянов: Изказването на Пьотр Толстой е симптом за мисленето в близкото обкръжение на Путин

Тези хора съвсем лекомислено смятат военния инструмент като средство за неоимперски амбиции

Ген. Атанас Запрянов
Ген. Атанас Запрянов Източник: БГНЕС

Изказването на руския депутат Пьотр Толстой е нагло, недопустимо, неприемливо и не кореспондира с международното право и нормалните отношения между държави, каза днес пред bTV зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той уточни, че не приема казаното като пряка военна заплаха.

 

"Това изказване е симптом за мисленето в близкото обкръжение на Путин и как тези хора съвсем лекомислено смятат военния инструмент като средство за неоимперски амбиции и така лекомислено говорят за война срещу държави, които са членки на НАТО. Българите да са спокойни, няма военна заплаха за страната ни. Не бива да се връзваме на пропагандните внушения на Толстой", обясни Запрянов.

 

Той допълни, че на срещата на високо равнище във Вилнюс НАТО за пореден път е обявило, че ще отговори съкрушително срещу всякаква агресия срещу негов член.

 

"Вече имаме регионални планове. На територията на страната има многонационална бойна група с рамкова държава Италия, която преди няколко седмици проведе учение и показа готовност да нарасне до бригада. При евентуално нападение на територията на България се знае в рамките на колко дни кои сили и откъде ще дойдат. Мисля, че тези пропагандни изказвания на политици като господин Толстой целят преди всичко да внушат страх. Да разколебаят населението в България и в Румъния и да мобилизират техни проксита да оказват съпротива на помощта, която оказваме на Украйна", каза още военният зам.-министър.

Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени