Заради три министерски кресла ДБ се гаври безобразно с избирателите си

Коалицията, част от която от ДБ се готвят да бъдат, е завръщане към най-мрачните години на български посткомунизъм

Атанас Атанасов и Христо Иванов
Атанас Атанасов и Христо Иванов
Демократична България по всяка вероятност ще получи 3 министерства - на екологията (Борислав Сандов), на правосъдието (Надежда Йорданова) и на електронното правителство (Божидар Божанов). За ДБ е и вицепремиерският пост по климатичните промени. Има две версии за това кой ще го получи - според едната е екоминистърът Борислав Сандов, според другата - Зарица Динкова. 
 
Този триумф на задкулисието и политическата всеядност е невиждана гавра с избирателите на тази коалиция и особено с електората на ДСБ. Въпреки криптокомунистическия характер на тази партия, едва ли някой ще отрече, че сред изибирателите й има истински десни хора, антикомунисти, проатлантици и хора, за които БКП/БСП е абсолютното зло. Коалицията, част от която от ДБ се готвят да бъдат, е завръщане към най-мрачните години на български посткомунизъм, някаква реанкарнация на ранния СДС, когато току-що пръкналата се опозиция влезе в общо правителство с БСП (правителството на Димитър Попов-Паричката). 
 
Очевидно е, че тези, които настояват за прогресистко, постъпателно развитие на историята и политиката са в голяма грешка. Това коалиране на "десните" от ДБ с БСП е категорично доказателство, че историята може да ни подднесе и ужасни откати назад, към стряскащ дефицит на здрав разум и демонстрация на напълно неприемлива политическа нехигиеничност. 
 
Такива са договорките към днешна дата, но могат да се променят до края на другата седмица. За министър на правосъдието е готвена Надежда Йорданова. В речта за откриването на парламента Христо Иванов няколко пъти намекна за името ѝ, казвайки, че "има надежда", че съдебната реформа ще бъде направена. Той даде знаци и за другите министерски постове, казвайки, че въвеждането на електронно управление ще бъде друг от приоритетите на "Демократична България" и че ДБ ще има принос в опазването на българското природно наследство като основа на икономическата трансформация и високото качество на живот.
 
За бъдещ министър на екологията се сочи съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов. За министър на електронното правителство или както бъде назован постът фаворит е IT експертът Божидар Божанов, който беше ресорен съветник в кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова и като такъв беше двигател на процеса и автор на част от законите и наредбите за електронното правителство.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени