Бившият руски вицепремиер Полторанин: Индира Ганди е работила за Съветския съюз, получавала е пари от КГБ!

КГБ е отделил за тази цел 55 млн. рупии

Михаил Полторанин
Михаил Полторанин Източник: You Tube

 

Бившият индийски министър-председател Индира Ганди си е работила за Съветския съюз и е получавала пари от КГБ. Това разказа в интервю за интернет-изданието "Гордон" бившият вицепремиер на Русия, бивш министър на печата и информацията и близък съратник на бившия президент на РФ Борис Елцин. 

 

В началото на 90-те години Полторанин оглавяваше специалната комисия по архивите при президента на Руската федерация. "Документите за това открих, когато бях председател на държавната комисия по разсекретяването на архивите...Открих доста такива документи, част от тях са публикувани в книгата ми "Власт в тротилов еквивалент". Написах, че сме плащали на министър-председателя на Индия Индира Ганди", разказа Полторанин. 

 

Водещият Дмитрий Гордон го попита била ли е агент на съветските тайни служби Ганди. "Не, не е била агент...но е получавала пари. Много други са получавали. Нея я разкрих, но много други не мога да оповестя, защото са били наши агенти, а тази информация все още не е разсекретена", отбеляза бившият вицепремиер. Полторанин добави, че със сигурност може да се каже, че Индира Ганди е работила за Съвутския съюз и е получавала пари от КГБ.

 

"Няма да разкрия фамилията на посредника чрез когото е получавала това заплащане", каза бившият вицепремиер Полторанин. 

 

Михаил Полторанин потвърди информацията, която е описал в книгата си, че в края на декември 1974 г. Индиря Ганди е благодарила чрез свое доверено лице на съветското ръководство, което е проявило готовност да й отпусне финансова помощ в размер на 10 млн. индийски рупий. Целта на тази финансова помощ е била "провеждането на някой тайни подготвителни мероприятия за предстоящите избори в Индия".

 

В документа, на който се позовава Полторанин е било записано, че КГБ е отделил за тази цел 55 млн. рупии, от който 10 млн. ще й бъдат дадени през януари 1975 г., а останалата сума - когато каже самата Ганди". Подписът под този документ е бил лично на председателя на КГБ тогава Юрий Андропов. 

 

"В лицето на Индира Ганди Съветския съюз имаше надежден приятел, а Индия отстояваше в региона нашите стратегически интереси", коментира Михаил Полторанин.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени