Дългата ръка на Кремъл ли прозира в атаката срещу Гешев? (СНИМКИ)

За по-малко от две години от страната ни бяха изгонени 9 кадрови служители на руските тайни служби - 7 от ГРУ и 2 от СВР

Виктор Авдеев и Янаки Стоилов
Виктор Авдеев и Янаки Стоилов Източник: Zonanews
Антон Тодоров

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов се съгласи да участва в грозно и крайно антибългарско мероприятие, каквото представлява атаката срещу главния прокурор Иван Гешев. Стоилов е направил предложение до пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) да започне процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради "поредица от нарушения, водещи до накърняване престижа на съдебната власт".
 
Предложението на Стоилов е мотивирано със сигнала, получен от вътрешния министър Бойко Рашков на 14 юли т.г., за "тежки нарушения, извършени от Гешев в качеството му на главен прокурор". Когато се прочете т.н. "доклад" на Бойко Рашков, се вижда, че там няма нищо друго освен амалгама от медийни публикации, фейк новини, тенденциозно подбрани факти, малко чат от Бобокови и адвокатстване на Радев. Толкоз! 
 
В тази гнусна атака участват представители на лявото крило в БСП (Стоилов), тежка комунистическа репресивна номенклатура отпреди 1989 г. (Рашков), московски апендикси (Радев) и криптокомунистическата разградска "десница" (Бойкикев и Атанасов). Иван Гешев, предишните ръководства на ДАНС, ДАР и военното разузнаване, както и безапелационната ангажираност на бившия премиер Бойко Борисов доведоха до действия, непознати в новата и най-новата история на България. За по-малко от две години от страната ни бяха изгонени 9 кадрови служители на руските тайни служби - 7 от ГРУ и 2 от СВР. Това е много тежък удар върху руските разузнавателни мрежи в България, както и върху оперативните възможности на ГРУ и СВР на Балканите, тъй като част от операциите на двете руски служби се ръководеха от София. 
 
Отляво надясно - Максим Чередниченко, Виктор Авдеев , Янаки Стоилов
Отляво надясно - Максим Чередниченко, Виктор Авдеев, Янаки Стоилов Източник: Zonanews
Писал съм за съветско-руските зависимости на повечето от изброените по-горе лица. Инсталирането на Радев от Решетников вече е азбучна истина, доказана многократно, вкл. чрез самопризнания на самия ген. Решетников. Но за мен най-солидното доказателство в полза на такава теза е казаното от бившия шеф на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов, който веднага след отстраняването си разкри, че зад това действие стои "дългата ръка на Кремъл". Тукашните руски мекерета, надъхани и снабдени с опорни точки от руското посолство, се опитаха да профанизират думите на този смел и доблестен български разузнавач. Дано повече българи да са си дали сметка какво означава казаното от него - че Кремъл има свой човек на върха на държавата. И това е заявено от един много информиран човек като Атанасов, който в позицията си на шеф на ДАР е получавал изключително сериозна информация от партньорски разузнавателни служби. 

Мисля, че в момента се обръща малко внимание на Янаки Стоилов и неговата обвързаност с московски представители в България. Това, което ще видите по-долу се появява за пръв път в българска медия. Оказва се, че Янаки Стоилов нееднократно се е срещал през последните години с представители на руското посолство. Ето един от тези моменти - през май 2015 г. той е рамо до рамо до тогавашния руски военен аташе Виктор Авдеев и неговият помощник Максим Чередниченко. Авдеев беше на крачка от изгонване за дейност срещу сигурността на страната, извършване на нерегламентирана разунавателна дейност и събиране на информация, представляваща държавна тайна през същата 2015 г.
 
Виктор Авдеев и Янаки Стоилов
Виктор Авдеев и Янаки Стоилов Източник: Zonanews
В края на 2014 г. второто правителство на Борисов поиска дискретно от руското посолство дипломат на Москва да напусне страната ни заради подобна дейност. По онова време всичко стана тихомълком, без да стане известно на публиката. Военният аташе тогава Виктор Авдеев беше засечен в подобна нерегламентирана дейност и беше на крачка да бъде изгонен. Същото се отнасяше и за помощник военния аташе Максим Чередниченко, който също се спаси от изгонване и напусна страната ни през юни 2017 г. На негово място пристигна Алексей Бражник. Техните наследници в руското посолство обаче бяха изгонени - първо, на 18 декември 2020 г. България обяви за "персона нон грата" военния аташе на Русия в София Василий Сазанович заради извършване на шпионска дейност. А в края на април 2021 г. беше изгонен и помощник военни аташе Александър Красий, за когото единствено Zonanews писа, като разкри неговото име. 
 
Максим Чередниченко
Максим Чередниченко Източник: Zonanews
Крайно съмнително е присъствието на Янаки Стоилов преди 6 години в опасна близост с двамата руски щатни служители на ГРУ. При това, както се вижда от снимките, демонстрирайки близко познанство. Няма по-навременен и логичен въпрос от този дали тази отвратителна атака срещу Гешев не е инспирирана като отмъщение на засегнатите от действията му в периода септември 2019-март 2021 г., когато започна разследването срещу Николай Малинов, беше забранено да посещават за срок от 10 години странати ни ген. Решетников и олигаха Константин Малофеев и бяха изгонени като "персона нон грата" 9 кадрови служители на руските тайни служби в България - 7 от военното разузнаване ГРУ и 2 от външнополитическото СВР. 

Още от "Разкрития"

Последни новини

Най-четени