Доц. Александър Оскар източил 178 хил. лв. от Здравната каса

Доц. Оскар е и председател на дружеството на евреите в България "Шалом"

Доц. Александър Оскар
Доц. Александър Оскар Източник: БЛС

Офталмолъг от Александровска болница доц. Александър Оскар е източил стотици хиляди левове от НЗОК, отчитайки фалшиви документи за фиктивни прегледи, хоспитализации и манипулации. Това е установила проверка на столичната здравната каса през август, съобщи Скенер.нюз, като уточняват, че новината им е била потвърдена от пресцентъра на фонда. В момента доц. Оскар обжалвал наложеното му наказание – да върне 178 000 лева и повече да не работи с НЗОК и да не извършва амбулаторна дейност.

 

След задействаната арбитражна процедура вътрешна комисия преглежда наново документите и ще излезе с крайно становище в началото на другата седмица, допълва "24 часа". "Арбитражът ще постанови не дали доц. Оскар е извършил установените вече измами, а дали наказанието от касата е съизмеримо със санкцията", твърди Скенер.нюз.

 

Доц. Оскар, който е и председател на дружеството на евреите в България "Шалом", стана известен не с лекарските си умения, макар да е лекар годината за 2020-а, а заради скандалът, който забърка в Александровска болница, пише още Скенер.нюз. И припомнят, че веднага след като бившият директор на лечебното заведение проф. Костадин Ангелов вече не беше здравен министър, офталмологът – към този момент член на борда на директорите, започна кампания срещу него и цялото ръководство на болницата.

 

Нито едно от твърденията му не беше доказано от прокуратурата, вътрешният одит на МЗ и АДФИ, но "калната" му атака срещу проф. Ангелов и проф. Борис Богов стана повод последният да бъде уволнен от служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

 

В аферата с фалшивите отчети за извършени прегледи и мними хоспитализации е замесен и шефът на поликлиниката на "Александровска" д-р Чавдар Еленков, на когото също е наложена глоба. В момента и двамата са в екипа на новия директор д-р Атанас Атанасов, като доц. Оскар не успя да спечели конкурса отново да е член на борда и беше назначен за съветник на директора, продължава да ръководи и Очната клиника в лечебното заведение.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени