Два пъти по-голяма от Рамщайн! Най-голямата военновъздушна база на НАТО се строи в Румъния!

Това съобщи британското издание The Times

Мястото, където ще бъде построена базата на НАТО "Михаил Когълничану"
Мястото, където ще бъде построена базата на НАТО "Михаил Когълничану" Източник: Hotnews.ro

В Румъния летище от съветската епоха се превръща в най-голямата военна база на НАТО. Според The Times инженерно-строителните работи във военновъздушната база "Михаил Когълничану" вече продължават. В момента на терена са изкопават основите н асградите и съоръженията и се налива бетон.

 

Русия е в напрежение
Русия обяви разширяването на военновъздушната база, разположена само на 95 км от границата с Украйна, като пример за агресия на НАТО. "Колкото по-близо е до границите на Русия, толкова по-вероятно е тя да бъде една от първите цели за ответни удари", предупреди по-рано тази година Андрей Климов, руски сенатор и заместник-председател на комисията по външни работи.

 

Желанието на Румъния да укрепи отбраната си обаче може да се разбере като отговор на враждебността на Русия. Руски дронове и ракети, насочени към украинските пристанища на река Дунав, често летяха на територията на страната. Миналата седмица останките от три дрона Shahed 136 бяха открити на румънска територия, което накара НАТО да засили патрулирането във въздушното пространство по границата.

 

Доставката на F-16 ще помогне на Украйна да възпре атаки с дронове и ракети срещу критичната си инфраструктура и да отблъсне руските самолети, които пускат планиращи бомби (КАБ, бел. ред.) върху украинските градове.

 

"Често сме чували думата "невъзможно". Сега това е реалност. Реалността е в нашето небе. F-16 в Украйна. Направихме го", коментира президентът Володимир Зеленски.

 

От другата страна на границата в Румъния, където жителите на град Тулча, на река Дунав, свикнали с нощни дуели между руските дронове и украинската противовъздушна отбрана, продължава изграждането на втора писта във авиобазата "Михаил Когълничану".

 

Бен Ходжис, пенсиониран американски генерал и един от поддръжниците на проекта, призна, че е имало напрежение, когато за първи път се е заговорило за създаване на база на по-малко от 400 километра от Крим. Сега, казва той, този проактивен подход изглежда оправдан.

 

"Спомням си, че си помислих: "Омръзна ми постоянно да реагирам на това, което правят руснаците". Защо не ги накараме да се тревожат за това, което правим?", каза Ходжис.

 

По време на Студената война САЩ наблюдаваха Съветския съюз от базите си в Западна Германия. Една от тях, "Рамщайн", продължава да служи като ключов център на НАТО, където са концентрирани около 50 000 войници и техните семейства.

 

"Михаил Когълничану" ще надмине "Рамщайн"
Но през следващите две десетилетия военновъздушната база "Михаил Когълничану" в Източна Румъния ще надмине "Рамщайн", поглъщайки 2800 хектара земеделска земя, и ще се превърне в най-голямата база на НАТО в Европа, два пъти по-голяма от германски гарнизон.

 

Стратегически разположена извън Констанца, военновъздушната база "Михаил Когълничану"K вече служи като щаб на мисиите на НАТО за контрол на Черно море. Шест самолета "Тайфун" на Кралските военновъздушни сили наскоро завършиха четиримесечен въздушен патрул над Румъния и България, действайки по може би най-чувствителния участък от границата на НАТО с Русия - единственият регион, където са се случили сериозни инциденти.

 

През есента на 2022 г. руски пилот се опита да свали разузнавателен самолет RAF Rivet Joint южно от Крим. Няколко месеца по-късно руски изтребител Су-27 вероятно е изпуснал гориво върху американски дрон Reaper, причинявайки катастрофата му в Черно море.

 

Напрежението остава високо, а пристигането на два американски B-52, които са способни да носят ядрени оръжия, беше друга причина за напрежение. Бомбардировачите, базирани в Луизиана, пристигнаха в Румъния през Арктика, спускайки се в Черно море.

 

В един момент B-52 приближиха чувствителни военни цели на руския полуостров Кола, предизвиквайки паника сред руските военновъздушни сили, принуждавайки руснаците да вдигнат в небето изтребителите МиГ-29 и МиГ-31. Кремъл се похвали, че B-52, ескортирани от финландски изтребители, са били принудени да направят унизителен обратен завой, твърдения, отречени от американските военновъздушни сили.

 

"Виждал съм руски коментари. Мисията не е засегната или променена. Извършено по план", каза полковник Николае Крету, румънски командир на военновъздушната база "Михаил Когълничану". Превръщането на военновъздушната база MK в крепост на НАТО, която може да побере 10 000 американски военни и ядрени бомбардировача, първоначално беше замислено като отговор на руските атаки срещу Грузия през 2008 г. и Крим през 2014 г., но проектът придоби допълнително значение след пълното нахлуване в Украйна през 2022 г.

 

За Ходжис разширяването на военновъздушната база демонстрира сериозността, с която страните, които някога са се намирали зад Желязната завеса, възприемат заплахата от Русия. "Тези страни, тези, които са най-близо до Русия и са били под руско влияние, знаят какво е това. Те разбират за какво става въпрос. Решението за укрепване на "Михаил Когълничану" е изявление, че Русия няма да ни каже какво можем и какво не можем да правим", казва той.

 

Центърът на тежестта на НАТО се измества на изток
Има разбиране, че инвестициите на Румъния са част от по-широка тенденция, която показва, че центърът на тежестта на НАТО се измества на изток. Полша ще похарчи повече от 4% от БВП за отбрана тази година, а балтийските държави оглавиха усилията за повишаване на минималното ниво на разходите на НАТО до 2,5% от БВП.

 

Опитът на румънския президент Клаус Йоханис да стане генерален секретар на НАТО по-рано тази година беше още една индикация за желанието на Източна Европа да увеличи влиянието си върху отбранителния съюз.

 

Бившият естонски премиер Кая Калас също получи отказ от позиция в НАТО, но успя да се превърне в първи дипломат на ЕС, може би знак, че традиционният монопол на Западна Европа върху лидерските позиции в тези важни международни институции е към своя край.

 

В допълнение към инвестирането на 2,6 милиарда долара във военновъздушната база "Михаил Когълничану", Румъния придоби три ескадрили F-16 от Норвегия и Португалия, за да замени съветските изтребители, и ще сключи сделка за $6,3 милиарда тази есен за придобиване на 32 супермодерни американски F-35 Lightning.

 

Източник: УНИАН

Още от "Разкрития"

"Ню Йорк Таймс": Байдън вероятно ще даде благословия за удари на далекобойни западни оръжия по руския тил

Изданието припомня първите месеци на войната, когато военната помощ от САЩ се сблъска с нежеланието на Байдън да предостави на Украйна артилерия HIMARS, след това танкове M1 Abrams, изтребители F-16 и системи ATACMS

Прочетете повече прочетете повече

Ще падат ли освен дронове и украински ракети върху Москва - какви са фактите за ракетната програма на Киев

На пресконференция в Киев в края на август украинският президент Владимир Зеленски обяви успешното изпитание на първата местна балистична ракета

Прочетете повече прочетете повече

Откраднал ли е Ахмед Доган 30 милиона лв. от ББР? В схемата с кредита на Гайтански става дума за най-елементарна кражба

На 31.03.2021г. "Кристална вода" АД погасява задължението на "ТЕЦ Варна" АД към ББР в размер на 26.7 млн. лева. Към онзи момент Ахмед Доган е мажоритарен собственик 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени