Как бившият шеф на Мосад Дани Ятом успя да сформира коалиция в България

Основната линия на неговата консултантска компания е била негативната кампания срещу Бойко Борисов

Бившият шеф на Мосад Дани Ятом
Бившият шеф на Мосад Дани Ятом Източник: Twitter

"Ако не мога да спечеля своите си избори, ще спечеля изборите на другите", е вероятното мото на Дани Ятом, генерал от резерва, бивш шеф на Мосад и депутат в Кнесета. Фирмата за стратегическо консултиране, която основава, е в основата на победата на една нова и почти напълно анонимна партия в България, пише в обширен анализ The Observatorial.

 

Ятом, който е бивш член на Партията на труда, сформира партия, наречена "Ветераните на Израел", която участва на последните избори, но не успя да прескочи бариерата за влизане в Кнесета. Той обаче остава в политиката – този път зад кулисите. Дани Ятом основава стратегическата компания CIY GLOBAL, в която като консултанти по стратегическо поведение са наети Офер Инбар, Нево Коен и бившия разузнавач от Мосад Амар Ятом, неговият син.

 

Един от първите им клиенти беше нова партия в България, която държава, подобно на Израел, проведе през последната година няколко парламентарни избора, които не доведоха да съставяне на правителство.  Партията е основана от двама млади възпитаници на Харвард, които са назначени по време на политическия хаос на министерски позиции.

 

Двамата, министърът на икономиката Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев, решиха да сформират своя партия преди последните, третите за годината парламентарни избори (проведени миналия месец), подобно на случая в Израел, и я нарекоха "Продължаваме Промяната". Те се ангажираха да се борят с корупцията и да се справят с икономиката, която беше ударена много тежко от Ковид-19.

 

Отначало анкетите не им даваха много шансове за успех. Процентът на подкрепа беше 16%, но три седмици преди изборите спадна до 10% в проведените социологически проучвания. В този момент израелската компания на Ятом влезе в играта. Компанията признава, че основната им линия е била негативната кампания, фокусирана върху конкурентите и най-вече върху партията на Бойко Борисов, и върху корупцита, за която се твърди, че той е практикувал. 

 

Междувременно бяха разпространени снимки от спалнята на Борисов, на които той беше заснет как спи на своята спалня, а до него имаше пистолет, златни кюлчета и купчина банкноти. Компанията на Дани Ятом се концентрира и върху националистическия елемент като налагаха опорката за коалиция между партията на Борисов ГЕРБ и партията на турското малцинство ДПС.

 

Негативната кампания се основаваше главно на технологични и цифрови инструменти (включително ботове), текстови съобщения, WhatsApp и целеви аудитории на специфични целеви аудитории. Ботовете се вклиниха в големи групи във фейсбук, където се водеха оживени дискусии и се опитаха да предизвикат шум и настоятелно да наложат "усещане за корупция", да внушат образа на един корумпиран лидер, който трябва да бъде заменен, и млади и талантливи хора с много добро образование, които трябва да измъкнат страната от калта.

 

Покачването на цените на електроенергията беше обяснявано нежеланието да се прекъсне газопровода, който преминаваше от Турция към България за Европа. Резултатите бяха изненадващи. Партията "Продължаваме промяната" получи 25,7% от гласовете – повече от всяка друга партия, а сега провежда коалиционни преговори.

 

Този случаи показа, че политическите кампании, в световен мащаб, са се превърнали в префинена интегративна арена и конкурентните партии се нуждаят от изследвания и анализи, наред с възможностите за творческо съдържание, както и от усъвършенствани възможности за разпространение.

 

Изпълнителният директор на компанията Нево Коен разкри, че компанията CIY GLOBAL е действала на принципа на "израелските командоси". "След два дни срещи в София анализирахме ситуацията с партийните лидери и местния екип и активирахме екипите си, които работеха непрекъснато и дигитално, като същевременно непрекъснато подобряваха и оптимизираха представянето".

Превод: Zonanews.bg

Още от "Разкрития"

Руското разузнаване се съвзема след масовото експулсиране на руски шпиони през първата година от войната в Украйна

Военното разузнаване ГРУ, Федералната служба за сигурност и външното разузнаване СВР фатално подцениха способността и волята на Украйна да се съпротивлява

Прочетете повече прочетете повече

Сръбски агент на ФСБ дал на Русия достъп до сърцето на Евросъюза

Според документи през октомври 2023 г. сръбският гражданин Новица Антич умишлено е работил в тясно сътрудничество с руските разузнавателни служби и се е срещал с европейски служители в Брюксел, по-специално с членове на Европейския парламент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени