Кобургът се саморазобличи като "руска матрьошка "- застана за снимка с митрополит Антоний и Митрофанова

Кадрови разузнавачи от ПГУ-ДС споделиха пред Zonanews, че това негово поведение не е изненадващо

Срещата на Кобурга с митрополит Антоний и Митрофанова
Срещата на Кобурга с митрополит Антоний и Митрофанова Източник: Сайт на Симеон II

С публикация на официалния си сайт бившият премиер Симеон Сакскобургготски потвърждава факта, че вчера се се състояла негова среща с волоколамския митрополит Антоний. "Н.В. Цар Симеон II прие в двореца "Врана" волоколамския митрополит Антоний" е заглавието на публикацията. На публикуваното изображение се вижда и руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.

 

Посочва се, че делегацията е от Руската православна църква, която е в София за 70-годишнината на Подворието и празника на храма "Св. Николай Мирикийски". На срещата са присъствали и предстоятелят на Подворието архимандрит Васиан Змеев, протоиерей Игор Якимчук и свещеник Александър Ершов.

 

Митрополит Антоний е поднесъл приветствие от името на светейшия патриарх Московски и всеруски Кирил, като е отбелязал приноса на Симеон Сакскобургготски за съхранението на единството на Българската православна църква и укрепването на позициите й в българското общество.

 

Симеон Сакскобургготски е изпратил благопожелания до главата на Руската църква патриарх Кирил. Гостите са разгледали православния параклис в Двореца "Врана" и са се помолили за здравето на Царския дом. С тази своя арогантна постъпка, Кобургат за пореден път демонстрира зависимостите си от Москва. Кадрови разузнавачи от ПГУ-ДС споделиха пред Zonanews, че това негово поведение не е изненадващо - Симеон Сакскобурготски отдавна не е безразличен към руснаците и някъде в средата на 70-те години представители на КГБ са разпоредили на българските комунистически служители от ПГУ-ДС да не се занимават повече с Кобурга, защото той вече е с различен статут. 

 

Според журналиста Горан Благоев Синодът ни е знаел, че Антоний е в България. "Официалната информация е, че Антоний е в България по покана на предстоятеля на Руското подворие архимандрит Васиан Змеев, който е негов подчинен. Но това става с благословията на партиарх Неофит. Съдейки по тази информация на синодалния сайт Синодът е знаел, че Антоний пристига в България и е дал разрешение и одобрение и неслучайно в литургията е участвал старши синодален член, какъвто е Ловчанският митрополит Гавриил".

Журналистът Горан Благоев смята, че вероятно за визитата са знаели и в президентството.

 

"Въпросът е какво ще работи той тук", задава въпрос Горан Благоев коментирайки литургията в Руската църква в София. Знаково е, че освен Митрофанова на литургията са присъствали висш дипломат от посолството на Беларус и посланици от Македония и Сърбия.

 

Според журналиста това по-скоро означава опит за някаква работа, свързана с балканското влияние на Русия. Той се позова и на "прокраднала се информация", че представителят на Руската патриаршия в София, какъвто имаме от години, сега става представител и за Северна Македония. Това е практика и от наша гледна точка може да ни поласкае, че се признава близостта между българи и македонци, но е проблем, тъй като този руски представител няма да работи за българо-македонските интереси, а са руските интереси.

 

В коментар за руска медия по-късно през деня посланик Елеонора Митрофанова се оплака от блокирането на служебния й автомобил от протестиращите край Руската църква в София и макар и да признава, че ситуацията не е представлява опасност, то заявява, че опасност витае във въздуха.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени