Нинова, Първанов, Дончева и Кадиев заедно на вота в голяма лява коалиция?

Това е новата стратегия на Нинова, която е готова на всичко, за да оцелее

Новата коалиция на оцеляващите люспи от БСП
Новата коалиция на оцеляващите люспи от БСП Източник: Zonanews

Лидерите на БСП Корнелия Нинова, на "Движение 21" Татяна Дончева, на АБВ Георги Първанов и Румен Петков и "Нормална България" на Георги Кадиев са в преговори за общо явяване на вота през юли, съобщава "24 часа". Дончева напуска коалицията "Изправи се! Мутри вън!" с Мая Манолова и остатъците от "Отровното трио", обричайки бившия омбудсман на изолация от системните играчи. Това предопределя негативния изборен резултат, който вероятно ще получи Манолова. Идеята за обединение на левите формации е на знаковата приватизаторка Корнелия Нинова, която поканила бившите си колеги на разговори на "Позитано 20".

 

Ходът на Нинова беше подсказан на последния пленум на Националния съвет, когато тя обяви, че отваря ветрилото на левицата и ще търси партньори в левия спектър. Това е новата стратегия на Нинова, която е готова на всичко, за да оцелее. Заплахата за нея идва основно от категоричното закотвяне на БСП на трето място в две социологически изследвания през последните две седмици. Ако и след тези избори БСП е на трета позиция, а с увеличаването на възможния вот от Турция за ДПС не е изключена перспективата БСП да остане четвърта, то Нинова ще бъде позорно изгонена от "Позитано" още в нощта на 11 юли. 

 

Разговорите се водят от десетина дни и са много ползотворни, съобщава и Епицентър.бг като се позовава на участници в събитията. В кабинета на Нинова вече са били Георги Първанов и Румен Петков, Георги Кадиев и Татяна Дончева. Предстои изработването на обща политическа платформа, наименованието на коалицията, както и разпределението на водачите на листи. Това трябва да стане до другата сряда, когато изтича срокът за подаване на заявления в ЦИК на партиите и коалициите за участие във вота. Това, което не отбелязват коментаторите е ,че лидерите на тези парти са като емблема на българския задукилес посткомунизъм.

 

Сред тях има адвокат на групировката "Мултигруп", имаме агент на ДС, имаме участник в банкови афери, както и особено близък на главатаря на "Мултигруп" Илия Павлов автор на неговата фундаментална статия от средата на 90-те години за това как "Гущерът да си откъсне опашката. През март 1995 г. в. "Дума" публикува програмна статия на Илия Павлов. В нея президентът на "Мултигруп" описва до каква степен се е организирала престъпността у нас и дава напътствия как държавата да се справи с нея. Истинският автор на статията е младият тогава журналист от в. "24 часа" Георги Кадиев, който пише статията по поръчка на Димитър Иванов, тогавашен вицепрезидент на “Мултигруп” и бивш шеф на 6-и отдел на 6-о управление на ДС.

 

"Сега е най-важно да се съберат всички леви формации - БСП, АБВ, социалдемократи, земеделци и крайнолеви партии в една коалиция, за да нямат загуба поотделно на предстоящия парламентарен вот", е заявил и Георги Първанов, известен като агент "Гоце" на ПГУ-ДС. Вероятно Татяна Дончева ще води листата във Варна, измествайки този път Борислав Гуцанов, чийто резултат на вота бе катастрофален за БСП. Дончева напусна БСП в края на 2013 година, заради несъгласие с политиката на тогавашния председател на БСП Сергей Станишев. Георги Първанов пък заедно с Румен Петков бяха изключени от БСП също по времето на Станишев - през март 2014 година, след като създадоха формацията АБВ, която трябваше да се противопостави на действията на Станишев в партията.

 

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени