Откриха новата супер яхта на Путин за $50 млн.

Общо Путин има девет яхти

Путин на една от яхтите си
Путин на една от яхтите си Източник: Kremlin.ru

Разследващи журналисти от центъра "Досие" откриха поредната супер яхта на руския диктатор Владимир Путин. Това е 71-метровата "Victoria" на стойност $50,1 млн., която е на стоянка в Истанбул от края на октомври. Това е деветата от известните яхти на Путин, твърдят разследващите, цитирани от The Moscow Times.

 

Супер яхтата
Супер яхтата "Victoria" Източник: Marine Traffic.com

Според тях строежът на яхтата е започнал през 2005 г. в отбранителния завод "Севмаш" през 2005 г., но е завършен едва през 2019 г. Формално тя принадлежи към структурите на милиардера и един от най-приближените на Путин олигарси - Генадий Тимченко.

 

Генадий Тимченко и Путин
Генадий Тимченко и Путин Източник: Kremlin.ru

Поради голямото забавяне на строителството на "Victoria" Тимченко, за да оправдае доверието на президента, поръчал още една яхта за Путин, 140-метровата "Шехерезада", разказа пред "Досие" познат на бизнесмена.

Общо в "Севмаш" са построени две яхти за президента - освен "Виктория", корабостроителницата пусна и плавателния съд "Graceful".

 

Яхтата Шехерезада, която се приписва, че е на Путин
Яхтата Шехерезада, която се приписва, че е на Путин Източник: Анадолска информационна агенция

"Victoria" официално е собственост на Paer и се управлява от Fazar-Invest. Двете компании са свързани помежду си и са част от групата дружества на олигарха Тимченко. Структурите се финансират чрез организацията "Веста", която насочва средства и към газовия проект на милиардера в Узбекистан. От 2020 г. "Фазар-инвест" е получила 1,86 милиарда рубли, които са били използвани за скъпи покупки за яхтата и нейните пътници.

 

"Victoria" основно е базирана в Сочи и периодично достига до нос Идокопас, където се намира дворецът на Путин. Близо до носа корабът изключва AIS (Automatic Identification System) и изчезва от радарите.

 

Екипажът на "Victoria" включва моряка Алексей Макаров, който по-рано е работил на друга яхта на Путин, "Shellest", стюардесата Инна Йермак, която е сестра на възпитаник на академията на ФСО Александър Йермак, който е член на екипажите "Шехерезада" и "Graceful". Бившият капитан на "Victoria" Алексей Алексеев в момента командва яхтата "Universe" на Дмитрий Медведев.

 

Подобно на другите яхти на Путин, "Victoria" е пълна със супер скъпи предмети. Така например, пръстените за салфетки на кораба струват 76,5 хиляди рубли, плажните кърпи - 216 хиляди, шахът - 146 хиляди, таблата - 321 хиляди.

 

Общо Путин има девет яхти: 54-метровата "Чайка" (бивша "Сириус") на стойност 30 милиона евро, 46-метровата "Шелест" (23,9 милиона долара), 82-метровата "Грацис" (100 милиона долара), 37-метровата "Алдога" (14-16 милиона долара), 32-метровата "Нега" (12,2 милиона долара), 57-метровата "Олимпия" (37 милиона долара), 38-метровата "Орион" (14-16 милиона долара), 140-метровата "Шехерезада" (583,1 милиона евро) и " Виктория".

Още от "Разкрития"

Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на президента Зеленски, шефа на СБУ Малюк и на ГУРМО Кирил Буданов

Съобщава се, че една от задачите на разузнавателната мрежа е била да търси екзекутори сред военните, близки до сигурността на президента, способни да вземат Зеленски за заложник и след това да го убият

Прочетете повече прочетете повече

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени