Полша призна, че използва израелския шпионския софтуер Pegasus

Това призна лидерът на управляващата партия в страната "Право и справедливост" Ярослав Качински

Израелският шпионски софтуер Pegasus
Израелският шпионски софтуер Pegasus Източник: RT

 Полша е закупила израелския шпионски софтуер Pegasus. Това призна лидерът на управляващата партия в страната "Право и справедливост" Ярослав Качински, цитиран от Франс прес. Той обаче отрече обвиненията, че софтуерът се използва срещу политическата опозиция.

 

Качински твърди, че Pegasus е използван от агенциите за борба с престъпността и корупцията в много страни, а в Полша е бил под контрола на съда и прокуратурата. Въпросният софтуер позволява четенето на съобщенията от смартфона на засегнатия, следи местонахождението му и дори може да включва камерата и микрофона.

 

По информация на базираната в Канада организация за защита на сигурността в Интернет - Citizen lab, един от подслушваните в Полша е Кшищоф Брейза, сенатор от основната опозиционна партия - либералната Гражданска платформа. Това се е случило по време на кампанията за парламентарните избори през 2019 г.

Още от "Разкрития"

Срив на руската космическа програма: Ръководителят на "Роскосмос" се оплака от загубата на всички западни партньори

САЩ са увеличили броя на изстрелванията с 3,8 пъти, до 108 миналата година. Китай изпревари Русия повече от три пъти - миналата година е извършил 63 изстрелвания

Прочетете повече прочетете повече

Washington Post: Кремъл провежда специална операция за дискредитиране на Зеленски

Търсена е още дискредитация на военното и политическото ръководство на Киев, разцепване на украинския елит, деморализиране на украинските войски и дезориентиране на украинското население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени