Повече от 1/4 от европейската територия на Русия е в обсега на украински дронове

Успешните атаки с дронове срещу нефтопреработвателни съоръжения доведоха до факта, че износът на бензин през януари спадна с 37%, а на дизел с 23%

Украински дрон
Украински дрон Източник: Facebook

Повече от един милион квадратни километра руска територия в момента се намират в зона, уязвима за безпилотните летателни апарати (БПЛА) на украинската армия, според проучване на Verstka, цитирано от The Moscow Times. Тази територия се е увеличила в сравнение със септември 2023 г., когато е била по-малко от 700 хиляди квадратни километра, а сега заема повече от една четвърт от европейската част на Русия.

 

Сред градовете, които са застрашени от украински удар с дронове, са такива големи селища като Санкт Петербург, Нижни Новгород и Ярославъл.

В края на септември 2023 г. дрон камикадзе достигна за първи път град Сочи, поразявайки резервоар за гориво в базана "Роснефт". Този инцидент беше отправна точка за поредица от атаки срещу различни цели в рамките на Руската федерация.

 

Петролният терминал в Туапсе
Петролният терминал в Туапсе Източник: Колаж/Главред

Украинските дронове също демонстрираха способността си да пресичат границите, достигайки до градове в Централна Русия. В нощта на 18 януари един от тях стига до Санкт Петербург, а в нощта на 31 януари друг падна на територията на завод "Невски мазут". Това попадение направи Санкт Петербург шестият град с население от над един милион, който попада в засегнатата зона. 

 

Успешните атаки с дронове срещу нефтопреработвателни съоръжения доведоха до факта, че износът на бензин през януари спадна с 37%, а на дизел с 23%.

 

Градове на стотици километри от границата с Украйна попаднаха в зоната на поражение на украинските дронове. Например, на 31 януари дронове достигнаха град Кстово в района на Нижни Новгород, който се намира на около 800 километра от най-близката точка в неокупираната територия на Украйна.

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени