Руският патриарх Кирил е работил през 70-те години за КГБ, пише швейцарският вестник "Зонтагсцайтунг"

В началото на 70-те патриархът живеел в Женева, където официално представлявал Московската патриаршия пред Световния (икуменически) съвет на църквите

Агентът на КГБ и патриарх на Русия Кирил и военнопрестъпникът и бивш подполковник от КГБ Путин
Агентът на КГБ и патриарх на Русия Кирил и военнопрестъпникът и бивш подполковник от КГБ Путин Източник: Прессекретариат на Президента на РФ

Руският православен патриарх Кирил, близък поддръжник на президента Владимир Путин, е работил за съветското разузнаване по време на престой в Швейцария през 70-те. Това пишат два швейцарски вестника, като се позовават на разсекретени архиви.

 

Според всекидневника "Зонтагсцайтунг" досието на федералната полиция за днешния духовен водач на Руската православна църква (РПЦ) потвърждава, че "монсеньор Кирил", както е назован той в документа, "принадлежи към КГБ", основната разузнавателна служба на СССР. Изданието се е запознало с досието в швейцарските федерални архиви.

 

В началото на 70-те патриархът, който пламенно подкрепя руската инвазия в Украйна, живеел в Женева, където официално представлявал Московската патриаршия пред Световния (икуменически) съвет на църквите. На Кирил – тогава с оперативен псевдоним Михайлов, било възложено освен това да влияе върху този съвет, в който КГБ внедрил агенти през 70-те и 80-те.

 

Съветският съюз си поставял за цел да убеди женевската институция да осъжда САЩ и съюзниците им и по-умерено да критикува липсата на религиозна свобода в СССР, напомнят вестниците и изтъкват, че РПЦ "отказва всякакъв коментар по повод шпионската дейност на Кирил в Женева".

 

Вестник "Матен диманш", който също има публикация по темата, потърсил племенника на патриарха Михаил Гундяев, който го заместил като представител на Московската патриаршия в Женева; Гундяев твърди, че Кирил "не е бил агент", при все че е бил "строго контролиран" от КГБ.

 

И това "не се е отразило върху искреността на участието му в икуменическата дейност относно другите църкви", подчертава той пред вестника.

 

Изданието посочва също, че патриарх Кирил много харесва Швейцария, където е ходил "най-малко 43 пъти", например да кара ски и дори си е счупил крака на една от пистите в страната през 2007 г. "Религиозната дипломация, шпионажът и финансовата дейност постоянно са връщали Кирил (. . .) в Алпите или на брега на (езерото) Леман", се казва в материала.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени