Скандална заповед на МВР: Стягат политически репресии срещу опонентите на Радев - проф. Герджиков, Карадайъ и Лозан Панов (ДОКУМЕНТ)

Под лупа трябва да бъдат дебнати и техни привърженици

Румен Радев, Петков Тодоров, Бойко Рашков
Румен Радев, Петков Тодоров, Бойко Рашков Източник: ПИК

Нечуван скандал с указания за политически репресии и доносничество заформи главният секретар на МВР Петър Тодоров. Той е изпратил до всички областни дирекции на ведомството и оперативните служби на ГДБОП нареждане да се събира информация за "публично известни или политически ангажирани лица", която да се докладва лично на него. Това се казва в разпратеното нареждане, което ПИК публикува.

 

Всички шефове на съответните поделения на МВР и ГДБОП са получили в "устен порядък", тоест, устна инструкция вниманието на събиращите информация да бъде фокусирано върху най-големите конкуренти на Румен Радев - проф. Атанас Герджиков, лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и издигнатия от Инициативен комитет и подкрепян от "Демократична България" Лозан Панов. Както и върху кандидатите за вицепрецидент, съответно полк. Невяна Митева, Искра Михайлова и Мария Касимова-Моасе.

 

Под лупа трябва да бъдат дебнати и техни привърженици. "При случаите, които биха предизвикали обществен интерес, както и такива, в които пряко или косвено са замесени публично известни или политически ангажирани лица, незабавно да ми се докладва лично от съответния директор, като за това да се уведомява и директора на ДПВО - МВР", се казва в нареждането, подписано от Петър Тодоров.

 

Скандалната заповед на главния секретар на МВР Петко Тодоров
Скандалната заповед на главния секретар на МВР Петко Тодоров Източник: ПИК

За да се оправдае, че за пръв път в историята на МВР хората се делят на "граждани" и "политически лица" и че главният секретар, който би трябвало да е професионален кадър и да не се забърква в никакви политически действия, всъщност го прави, Тодоров прилага заповед, издадена през август 2013 г. от МВР под ръководството на тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев.

 

Тя обаче изцяло е свързана с предоставянето на информация от МВР към медиите и работата на пресцентъра. В нея не се споменава и дума за никакви "публично известни и политически ангажирани лица", за които трябва да се събират сведения и да се докладват лично на главния секретар. Именно тази част от нареждането е хвърлила в ужас шефовете на структурите на МВР в страната. Те се боят, че ги превръщат в политическа полиция на местата, но които всички ги познават.

 

Петър Тодоров обаче едва ли събира тази информация за лично ползване, като се има предвид, че той бе назначен за главен секретар в МВР лично от съветника на президента и разследван за търговия с влияние Пламен Узунов. А освен това е имал и ангажименти към Държавна сигурност.

 

Нареждането на Петър Тодоров дава и частичен отговор на въпроса защо се наложи на последното заседание на Министерския съвет да бъдат отпускани огромни суми пари за ведомството на Бойко Рашков по време на предизборната кампания, включително и целия COVID-резерв от над 45 милиона лева за МВР, и то във вихъра на четвъртата вълна на пандемията от коронавирус.

 

Паралелно с това политическите сили, участващи в предизборната борба, отново се оплакват, че Бойко Рашков насъсква хората си по места да принуждават активистите на партиите да не участват в кампанията и да подписват предупредителни протоколи. При това започнаха да привикват с абсолютно незаконни призовки за разпити и участниците в протестите, които заливат страната.

 

Тези действия на назначеното от Румен Радев ръководство на МВР са ясно доказателство, че обитателят на президентството е изпаднал в дива паника за спечелването на втория си мандат, особено след безобразията на здравния му министър Стойчо Кацаров със задължителния "зелен сертификат", което при 20% ваксинирани де факто означава въвеждане на локдаун в държавата.

 

Затова той е задействал силовата държавна структура за извършването на политически репресии чрез събирането на компромати срещу основните му конкуренти за поста.

Още от "Разкрития"

Срив на руската космическа програма: Ръководителят на "Роскосмос" се оплака от загубата на всички западни партньори

САЩ са увеличили броя на изстрелванията с 3,8 пъти, до 108 миналата година. Китай изпревари Русия повече от три пъти - миналата година е извършил 63 изстрелвания

Прочетете повече прочетете повече

Washington Post: Кремъл провежда специална операция за дискредитиране на Зеленски

Търсена е още дискредитация на военното и политическото ръководство на Киев, разцепване на украинския елит, деморализиране на украинските войски и дезориентиране на украинското население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени