The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Елена и Николай Шапошникови
Елена и Николай Шапошникови Източник: The Insider

Бившият руски военен Николай Шапошников и съпругата му Елена, родом от Киев, са помагали на Главното разузнавателно управление на ГЩ (ГРУ-ГЩ) на руската армия да организира саботажи в Европа. Това пише сайтът за разследвания The Insider.  Шапошникови са чешки граждани, които са се преместили там в началото на 90-те години.

 

Според публикацията, Елена Шапошникова има паспорт с номер, който издава принадлежността й към офицерите от ГРУ. Чешките власти подозират Шапошникови в участие във взривовете през 2014 г. в складове за боеприпаси във Врбетице.

 

Николай Шапошников е завършил инженерния факултет на военното командно училище в Баку. В продължение на три години се е сражавал в Афганистан. През 1987 г. Шапошников е изпратен в Чехословакия, където служи като командир на мотострелкова рота. През февруари 1989 г. е изключен от КПСС заради "многократни кражби на бензин и акумулатори от армията", а впоследствие е уволнен от служба.

 

Николай и Елена Шапошникови през 90-те
Николай и Елена Шапошникови през 90-те Източник: The Insider

Малко след като съветските войски напускат Чехословакия, Шапошников се завръща в страната и търси политическо убежище там, като показва документът за изключването си от партията. Получава политическо убежище през август 1991 г., а няколко месеца по-късно съпругата му Елена, която живее в Киев, и двете им малки деца получават същия статут.  През 1999 г., след няколко отказа, Николай получава чешко гражданство, а Елена получава чешки паспорт през 2004 г.  

 

В началото на 2000-те години Шапошников започва работа в Imex - компания за търговия с оръжие. Нейният ръководител е Петр Бернатик, бивш секретен сътрудник на чехословашката Държавна сигурност. В публикацията се казва, че Шапошников е търсил нови клиенти за компанията. Imex е наемател на складовете във Врбетице, където през октомври 2014 г. са извършени експлозиите.

 

През май 2022 г. чешкото издание Respekt  съобщава, че срещу Николай и Елена Шапошникови е образувано наказателно дело за шпионаж. Чешката полиция получава достъп до електронна кореспонденция между Шапошникови и началника на военно подразделение № 29155 на ГРУ, генерал Андрей Аверянов. "Съдържанието на електронните писма беше поверителна информация за оръжейните складове, като например движението на военна техника и оборудване", твърди източникът на изданието. 

 

Дъщерята на Шапошников потвърди пред журналисти, че семейството се е срещало с Аверянов. Това се е случило в началото на октомври 2014 г. в Лисабон. На 16 октомври в склада за боеприпаси в село Врбетице в Чешката република избухна експлозия. 

 

Вилата на Шапошникови в Гърция
Вилата на Шапошникови в Гърция Източник: The Insider

The Insider пише, че през 2009 г. Шапошникови купуват вила на полуостров Халкидики в Гърция за 275 000 евро. Елена Шапошникова заявила пред разследващите, че е финансирала покупката на вилата "с парите на родителите си". Изданието отбелязва, че родителите на Шапошникова са пенсионери, които живеят в Киев.

 

The Insider нарича вилата в Гърция "убежище" за членовете на подразделение 29155 на ГРУ, за които се твърди, че са започнали да летят "редовно" до град Солун, на час път с кола от вилата, след като Шапошникови се установили там. По-конкретно, Аверянов е летял до Солун под фамилията "Оверянов" и е останал там от 15 до 21 юли 2013 г. Година по-късно той отново бил в Солун, връщайки се от Амстердам. Според The Insider поне четирима други членове на военно подразделение 29155 са летели до Солун между 2012 и 2018 г.

 

The Insider нарича вилата в Гърция
The Insider нарича вилата в Гърция "убежище" за членовете на подразделение 29155 на ГРУ Източник: The Insider

Изданието отбелязва също, че на 25 април 2014 г. офицерът от ГРУ Алексей Капинос е летял до Солун с дипломатически паспорт. Шапошников го нарича "семеен приятел" от Чехия. Ден преди това трима членове на военното подразделение на ГРУ 29155 пристигат в България, където ще бъде отровен местният бизнесмен Емилиян Гебрев. Самият бизнесмен разказва пред The Insider, че Шапошников се е запознал с него още през 2012 г. и извършвал "активна комуникация".

 

Към момента на отравянето си, Гебрев е смятан за доставчик на боеприпаси за украинската армия. Двама източници, които по онова време са отговаряли за доставките на оръжие в Украйна, разказват пред изданието, че след отравянето на Гебрев Николай Шапошников е предложил на "украинските държавни купувачи надежден заместник" на Гебрев. Украйна не е закупила боеприпаси от предложения доставчик поради незадоволителното качество на стоките.

 

Според версията на чешката полиция Елена Шапошникова предава на генерал Аверянов по електронна поща информация за бъдещи оръжейни сделки, открити от съпруга ѝ по време на работата му в Imex. Смята се, че ГРУ е използвало тази информация за саботажни операции, тъй като се е смятало, че доставките нарушават военните интереси на Русия. Разследването смята, че Шапошникови поне три пъти са осигурили физически достъп до складови помещения, управлявани от Imex, за да могат офицерите от ГРУ да инсталират там дистанционно управляеми детонатори.

 

Според данните за пътуванията и пресичането на границите, с които разполага The Insider, Елена Шапошникова "тайно" се сдобива с руски паспорт от редица номера, запазени за членовете на подразделение 29155. Според изданието Шапошникова е използвала този паспорт, за да пътува до Русия два пъти - през декември 2015 г. и декември 2017 г.

 

The Insider твърди, че по време на първото пътуване тя е била удостоена със званието Герой на Русия. Няма официално потвърждение на тази информация. Разследващият журналист Христо Грозев по-рано съобщи, че офицерите от ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепига са били удостоени със званието Герой на Русия за взривовете в складове в Чехия.

 

Елена и Николай Шапошникови отказват да се явят на разпит в Чешката република, затова с тях се свързват гръцките и българските власти. Те твърдят, че всичките им връзки с членове на ГРУ са били "лични" или продиктувани от бизнес интересите на Imex. Те заявиха, че не са знаели, че Капино и Аверянов са били служители на руското разузнаване, и заявиха, че не са подпомагали съзнателно ГРУ в нито една от саботажните операции.

 

През февруари 2024 г. Николай Шапошников умира. Причината за смъртта е неизвестна, като The Insider твърди, че Шапошников е започнал да злоупотребява с алкохол, след като е станал обект на разследване на чешката полиция. Елена Шапошникова живее в Гърция.

 

Както The Insider вече разкри, подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам. Според изданието, първата диверсия е извършена в склад в България, където са доставени боеприпаси, които се е смятало, че биха могли да бъдат предназначени за продажба в Грузия. 

 

Гробът на Николай Шапошников
Гробът на Николай Шапошников Източник: The Insider

 

Още от "Разкрития"

Бившият началник на Генералния щаб на Молдова е бил информатор на ГРУ

Не е известно със сигурност кога Горган започва работа като информатор. Източникът на The Insider във военното разузнаване предполага, че дори може да е от 2004 г., когато Горган е служил в мисията на НАТО

Прочетете повече прочетете повече

НАТО разработва "сухопътни коридори", вкл. през България, за американските войски в случай на война с Русия

Според съществуващите планове американските войски трябва да дебаркират в пристанищата и да се отправят по суша към източните флангове на НАТО

Прочетете повече прочетете повече

Руското разузнаване стои зад акцията с фалшивите ковчези пред Айфеловата кула, в която е замесен и българин

Както отбелязва Le Monde, показанията на задържаните и съдържанието на телефона на един от тях сочат, че акцията с ковчезите е била координирана от 34-годишния български гражданин Георги Ф.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени