Вашингтон пост: Русия извърши една от най-големите операции в Европа за подкупване на политици, опитва да вкара повече проруски депутати в Европейския парламент

Руската федерация се занимава със саботаж в Европа от няколко години

Звездата на кулата на Кремъл
Звездата на кулата на Кремъл Източник: РИА Новости

Русия тайно подкупва крайнодесни политици в цяла Европа. Европейското разузнаване обърна внимание и на действията на руснаците в Чехия, където преди година сътрудник на един от най-близките съюзници на Путин откри прокремълска медия - "Гласът на Европа".

 

Според "Вашингтон пост" чешките власти са провели задълбочено разследване и са затворили проруския сайт, описвайки го като пропагандна операция на Руската федерация. Случаят обаче не се ограничи само до Чехия - разследването бързо се разпространи и в други страни, сред които Белгия, Холандия, Германия, Полша и Франция. Служителите на реда стигнаха до извода, че "Гласът на Европа" е много повече от просто проруска медия.

 

"Тази организация беше използвана за прехвърляне на стотици хиляди евро - до 1 милион месечно - на десетки крайнодесни политици в повече от пет страни, за да се разпространява кремълската пропаганда в западните медии, която да посее разделение в Европа и да укрепи позициите на проруските кандидати на изборите за Европейски парламент тази седмица", пише вестникът, позовавайки се на представители на разузнаванията от различни държави.

 

Длъжностни лица нарекоха операцията една от най-големите, предприети от Кремъл в Европа в опитите му да подкопае подкрепата за Украйна и да раздели трансатлантическия алианс. Предишните тайни действия на Кремъл са включвали опит за обединяване на крайната десница и крайната левица в Германия, разпалване на вътрешни разделения във Франция и саботажи в Полша.

 

Вътрешни документи на Кремъл, получени от една от европейските разузнавателни агенции и прегледани от "Вашингтон пост", показват, че "Гласът на Европа" е бил част от кампания за влияние, създадена от Кремъл в тясна координация с Виктор Медведчук, съюзник на Путин, който ръководеше промосковска опозиционна партия в украинския парламент преди нахлуването на Русия в Украйна. По-късно планът е ръководен от помощник на Медведчук, който според други документи е работил в тясно сътрудничество с подразделение на руската Федерална служба за сигурност, известно като Пета отдел на ФСБ.

 

Михал Куделка, ръководител на Службата за информационна сигурност (BIS) на Чехия, че операцията "Гласът на Европа" е и опит да се вкарат повече проруски депутати в Европейския парламент. Според него "е разработен план, според който хората в Европейския парламент ще извършват класически шпионаж" в полза на Русия.

 

Не само Чехия - замесени са политици от Германия

Разследване в Чехия доведе до претърсване на дома и офисите на помощник на крайнодесен холандски евродепутат и на Петр Бистрон, водещ член на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" и на второ място в листата на партията за Европейския парламент. Той беше един от пламенните противници на изпращането на западно оръжие в Украйна и се застъпваше за отмяна на санкциите срещу Русия.

 

Трима високопоставени служители на европейското разузнаване заявиха пред "Вашингтон пост", че един от записите, открити по време на обиските, показва как Бистрон се оплаква на служител на "Гласът на Европа" за трудността да транспортира десетки хиляди в брой до дома си в Майорка.

 

Бистрон е участвал активно в привличането на други политически фигури към проекта "Гласът на Европа".

Службите за сигурност в Европа продължават да разследват ролята на десетки други крайнодесни политици в мрежата "Гласът на Европа", включително от Франция, Белгия и Холандия, както и на шестима други представители от "Алтернатива за Германия", включително политици и парламентарни сътрудници.

 

Белгийските власти също изиграха водеща роля в разследването, тъй като ключови срещи на "Гласът на Европа" с политици се проведоха на други места в Европа, включително в Брюксел, отбелязва изданието.

 

В същото време чешките специални служби остават бдителни. "Спряхме (операция "Гласът на Европа") и аз съм много горд от службата си", каза Куделка. Но има опасения, че други вериги могат да работят в други европейски страни. "Тази борба никога няма да свърши", добави чешкият представител.

 

Действията на Русия в Европа
Руската федерация се занимава със саботаж в Европа от няколко години. По-специално, те са насочени към намаляване на подкрепата за Украйна в блока.По-рано медиите писаха, че европейските следователи все по-често виждат руски следи в актове на предполагаем саботаж на стратегически инфраструктурни обекти, но не могат да предприемат необходимите мерки.

 

В същото време става все по-трудно да се предвидят потенциални атаки от страна на Москва. През последните години Кремъл все по-често прибягва до "помощта" на граждански и търговски плавателни съдове, за да инспектира и евентуално да атакува критична инфраструктура.

 

По-рано Bloomberg писа, че ръката на руското военно разузнаване - ГРУ - най-вероятно стои зад поредица от все по-очевидни, чести и координирани инциденти в цяла Европа.

Още от "Разкрития"

"Ядрена бомба ли избухна в Русия"? Не, украинците унищожиха огромно количество ракети "Искандер", "Точка-У" и северокоре

Паниката сред местните рашисти е огромна. Вследствие на гигантските взривове службите за наблюдение регистрираха земетресение с магнитуд 2,8 в Торопец

Прочетете повече прочетете повече

Пет тактики за дезинформация, които Русия използва, за да се опита да повлияе на изборите в САЩ

Изследванията потвърждават, че хората са по-склонни да вярват на твърдения, които са чували отново и отново, независимо дали тези твърдения са верни или н

Прочетете повече прочетете повече

"Ню Йорк Таймс": Байдън вероятно ще даде благословия за удари на далекобойни западни оръжия по руския тил

Изданието припомня първите месеци на войната, когато военната помощ от САЩ се сблъска с нежеланието на Байдън да предостави на Украйна артилерия HIMARS, след това танкове M1 Abrams, изтребители F-16 и системи ATACMS

Прочетете повече прочетете повече

Ще падат ли освен дронове и украински ракети върху Москва - какви са фактите за ракетната програма на Киев

На пресконференция в Киев в края на август украинският президент Владимир Зеленски обяви успешното изпитание на първата местна балистична ракета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени