Задава се лавина от съдебни дела срещу Кирил Петков

Канадският тарикат трябва да върне веднага заплатите си от икономическото министерство

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: МИ

Лавина от дела, свързани с актовете на Кирил Петков докато е бил противоконституционно министър, още следващата седмица ще залее административните съдилища. Това съобщава "Труд" след разговори със засегнати от заповеди и решения на Петков, докато е бил в министерството на икономиката. Според авторитетни юристи, има основание прекратените правоотношения на шефове и служители, различни вписвания, наредби и назначения, да бъдат обявени за нищожни от магистратите.

 

Потърпевши, които не желаят да бъдат цитирани, са споделили, че вече правят консултации с адвокатски кантори. Те ще претендират за причинени вреди и съобразно правните си интереси. Административните дела обаче не са от най-бързите, в момента масово се насрочват за март-април 2022 година. Това означава, че уволнените и ощетените ще получат обезщетение за целия период до излизане на решенията им. Назначените от Кирил Петков пък ще трябва да върнат неправомерно получените заплати.

 

От решението на Конституционния съд за указа на президента следва, че канадският тарикат трябва да върне заплатите си, командировъчните и всички средства, които е получил от икономическото ведомство. Юристи се позоваха на Решение №3 от 2020 година на Конституционния съд, в което е посочено, че президентските укази имат преки правни последици, предизвикани от самия указ, а назначаването на Петков е такава.

 

Според юристи, има основание Петков да бъде съден и за уронване престижа на ББР и нанасяне на щети на банката. Експерти коментираха, че в момента назначения от Кирил Петков управленски екип на практика изяжда капитала на банката чрез провизиране на кредити, които са били безпроблемно обслужвани.

 

Актове на Кирил Петков, които подлежат на обжалване:
- Уволни двама членове на Надзорния съвет на Българска банка за развитие - Митко Симеонов и Велина Бурска.

- Назначи двама нови членове на Надзорния съвет на Българска банка за развитие - Валентин Михов и Васил Щонов.

- Сключи договор за дарение с Банка ДСК, която имаше 8 акции от ББР с номинална стойност по 100 лв. Банката дари акциите си на Министерство на икономиката.

- Уволни Ясен Спасов от поста му на изпълнителен директор на Държавна консолидационна компания ЕАД.

- Назначи Валери Белчев и Ваня Карагенева за членове на Съвета на директорите на Държавна консолидационна компания ЕАД.

- Уволни Десислава Трифонова от поста директор на Българска агенция по инвестиции.

- Назначи Стамен Янев за изпълнителен директор на Българска агенция по инвестиции.

- Всички назначения и уволнения в Министерство на икономиката, подписани от Кирил Петков.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени