Борисов в Бургас: Тези четири години безвремие народът ще ги плати. Няма да ни се размине (ВИДЕО)

София е толкова блокирана от Терзиев, ПП и "Спасителите", че линейката не може да стигне, добави лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов в Бургас
Бойко Борисов в Бургас Източник: Скрийншот видео кадър

"Тези четири години безвремие народът ще ги плати. Няма да ни се размине. Затова в момента няма кампания, а ние обикаляме като трупа да обясняваме какво можем да направим. Никой не е правил за българите такава социална политика". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща със симпатизанти в Конгресния център на града.

"Вижда ми се обида за хората да правим агитация в Бургас. Защото те си спомнят кога направихме и асфалтирахме "Тракия", зали, училища, булеварди, Морската градина, обходите за градовете, мостове. Кое сме обещали и не сме направили", попита Борисов и заръча: "Трябва да имаме повече депутати".

И припомни посещенията в района на Дейвид Камерън и Виктор Орбан. Първият дори казал на всеослушание пред канцлери, президенти и ръководители на държави, че трябва да отидат в България, за да видят какво е направил Борисов.

 

"Питам за детската болница кмета, а той ми каза, че е до четвъртия етаж, защото не плащат вече. Затова сложих кметовете за водачи. В София само няма да я завършат, защото няма въобще да започне. София е толкова блокирана от Терзиев, ПП и "Спасителите", че линейката не може да стигне", негодува лидерът на ГЕРБ.

По думите му могат да се санират по 1000 блока на година.

 

Кметът на Бургас Димитър Николов
Кметът на Бургас Димитър Николов Източник: Скрийншот видео кадър

Водач на листата на ГЕРБ-СДС в Бургас, която е под номер 18 в интегралната бюлетина, е кметът на града Димитър Николов. Той е един от знаковите кметове на партията, за които Борисов обяви, че трябва да дадат пример и да активизират електората, така както го правят и на местни избори. Втори в листата за Бургас е Жечо Станков, след него е Любен Дилов.

 

Димитър Николов изреди част от придобивките на града, подкрепени по време на управлението на ГЕРБ - инвестиции в образование, инфраструктура и др.

 

"Сега няма при кого да отидеш, да защитиш проект, няма кой да ти осигури финансиране, дългосрочност и устойчивост на това финансиране. Водач съм, защото ми писна да обикалям от кабинет в кабинет и да няма светлина в тунела. За мен са важни проектите на Бургаския регион - 28 проекта, които висят и няма никаква сигурност, а те решават проблеми с работни места, транспорти връзки, образование", каза кметът. Според него само ГЕРБ може да поеме отговорност и риск да оправи икономиката и да възстанови плащанията.

 

Бившият образователен министър Красимир Вълчев
Бившият образователен министър Красимир Вълчев Източник: Скрийншот видео кадър

Красимир Вълчев, бивш министър на образованието, изброи част от усилията, които партията смята да продължи да полага в сферата. Над 1000 училища и детски градини за 10 г. бяха изцяло модернизирани, припомни той свършеното от ГЕРБ. Похвали се и със старта на програмата за STEM центрове, но съжали, че едва сега започва реализацията й.

 

"Няма да ни стигнат часове за всичко, което направихме. Ще продължим всички ключови политики. Ще поправим това, което възпира подобряването на системата. Ще подобрим програмите, за да има формиране на мнение и осмисляне - нашите ученици се справя добре с трупане на знания, но това им липсва", каза Вълчев.

 

Обеща да намалят и административната тежест за учителите. Ще усилим възпитателната функция, има дефицит, каза той. Вълчев подкрепя въвеждането на час по религия, не за индоктриниране, а за трупане на ценности. И увери, че няма да е задължително всяко дете да я изучва.

Ние сме най-добрият екип, увери Вълчев.

 

Костадин Ангелов, който е първи в листата във Велико Търново пък се похвали, че в Европа се е говорело за български модел за управление на КОВИД кризата - толкова добре се справило управлението под премиерството на Бойко Борисов.

 

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов Източник: Скрийншот видео кадър

Той посочи и добрите резултати на кмета Николов за развитието на града - за конгресния туризъм, за новоизграждащи се филиали на водещи университети, амбициозния проект за детска болница. 133 легла, 22 отделения, 22 клиники, описа той проекта. Има и голям проект за детско здраве с околните области, това би осигурило профилактика за всички деца.

 

"За нас Бургас е пример за развитие на здравеопазването. Където упр ГЕРБ има строителство, нови студентски градчета, разкриване на болници, грижа за деца и възрастни", каза Ангелов.

 

Росен Желязков, който е бивш министър и председател на НС, посочи, че ГЕРБ не лъжат и не мълчат. Според него след 2021 г. големите инфраструктурни първо за забуксували, после спрели, а след това сме започнали да губим средства, а не бива да ги губим безвъзвратно.

 

Росен Желязков
Росен Желязков Източник: Скрийншот видео кадър

Той изброи и част от важните инфраструктурни проекти, които е подготвил Бургас. "Може да загубим много средства по програма "Транспортна свързаност", усвоени са нула лева. Проектите, които кретат в частта жп инфраструктура са отглас от програма, която приключи 2020 г. Все още се занимаваме с тях, по-скоро само се симулира нещо", възмути се той.

 

Посочи, че м.г. е направена първа копка по проекти, но не се работи по тях. "Няма управленска воля и има ступор в администрацията, която бездейства и чака поредните министри и областни управител. 4 г. безвремие, което ни ангажира не само да мислим за управлението, а да мислим и за необходимите компромиси", каза Желязков.

 

Отбеляза и вчерашния протест, на който бяха депутати и посочи, че могат да се борят с несправедливостите през закони и реални дела.  Подобряването на бизнес средата е един от основните ни ангажименти, за да подпомогнем увеличаване на БВП - бюджетът няма да стига, евроседствата ще намаляват, каза още той.

 

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: Скрийншот видео кадър

Бившият вицепремиер и координатор на управленската програма на ГЕРБ Томислав Дончев определи Бойко Борисов като "шампион, който блести пред останалите, ако политиката е само резултати".


Той поиска максимален резултат от вота. И изрази надежда, че българите ще предпочетат нещо сигурно и ще заложат на разума. "Най-сложният въпрос, които е по силите ни - политическата формула за създаване на правителство. Демокрацията е в задънена улица. Смисълът е: избори - резултат - реализирани политики в полза на хората. Това, което правим прилича на компания, която си избира борд сутрин, обед, вечер и не може да избере. Но никой не работи. А трябва да се върши работа", каза той по адрес на безкрайните избори.


Според него парламентарните партии, каквито и разлики да имат, с някои изключения имат консенсус - трябва икономика, модернизация. "Малко ще са политиците, които не могат да загърбят емоции и его. Формулата "хайде, да направим избори и отнякъде да се появи човек, който да ни управлява" е нелепа. Има утвърдени демокрации, в които не може да влезе в НС, ако преди това не си избран за депутат", каза той, визирайки идеята, за равноотдалечен премиер.


След това Дончев изреди акценти от програмата, с които ГЕРБ смятат да извадят страната от кризата. Минава се през ефективно усвояване на евросредства, привличане на инвестиции, подпомагане на бизнеса и реализирането на програми, насочени към развитието на конкуренцията и образованието.


"Никой не е забогатял през преразпределение. Става с по-висока заплата, или ако произвеждаш скъпи неща, които ти си проектирал", акцентира той върху приоритизирането на високата добавена стойност.

 

Още от "Бургас"

Последни новини

Най-четени