Бургаски университет с проект за дигитализиране на културното наследство

В него ще се включат и други водещи висши учебни заведения и организации, сред които италианският университет в Генуа

Университет "Проф. д-р Асен Златаров"
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" Източник: Община Бургас

Бургаският университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще кандидатства за европейско финансиране с проект за дигитализиране на културното наследство. Проектното предложение е следваща стъпка, която прави университетът след сключеното партньорство с американската корпорация "ЕОН Реалити", чийто иновативен софтуер за виртуална реалност ще бъде използван в обучението на студентите на висшето учебно заведение.


Европейският проект, чрез който ще кандидатства за финансиране университетът, е под названието "Опазване и подобряване на културното наследство посредством модерни дигитални технологии", съобщават от Община Бургас. В него ще се включат и други водещи висши учебни заведения и организации, сред които румънският университет "Бабеш-Болай", словенската организация "Pattern City" и италианският университет в Генуа.


Целта на проекта е да се стимулира използването на цифрови технологии за защита, опазване, възстановяване и съхраняване на културното наследство и изкуствата, в допълнение към други изследователски методи. С реализирането му ще се улесни и разшири достъпът до културни ценности чрез цифрови технологии и инструменти, успоредно или като алтернатива на физическия достъп до културното наследство. Също така проектът предвижда да повиши конкурентоспособността на културните и творческите индустрии на вътрешния пазар и в международен план, и ще осигури възможности за създаване на нови и устойчиви работни места.


Ролята, която цифровите технологии изиграха по време на пика на кризата с пандемията от COVID-19, ги прави едно от най-ценните средства за достъп до културни артефакти. Затова от университет "Проф. д-р Асен Златаров" са убедени, че този проект е от изключителна важност за широката общественост и успешното му реализиране гарантира, че бъдещите поколения също ще могат да се радват на културното ни наследство.

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени