Над 2000 първолаци ще прекрачат прага на 90 обновени класни стаи в Бургас

Над 300 учители са преминали квалификация за преподаване със специално разработеното учебно съдържание

Над 2000 първолаци ще прекрачат прага на 90 обновени класни стаи в Бургас
Над 2000 първолаци ще прекрачат прага на 90 обновени класни стаи в Бургас Източник: Община Бургас

До момента броят на бургаските първокласници, които ще прекрачат училищния праг в първия учебен ден, е 1996, като се очаква той да се увеличи до началото на новата учебна година. За сравнение миналата година първолаците в Бургас бяха 1867, а през 2019 г. - 1923. За да поемат увеличения брой деца, са разкрити шест нови паралелки в училищата "Васил Априлов", "Йордан Йовков", "Пейо К. Яворов", "Св. св. Кирил и Методий", "Константин Петканов" и в "Елин Пелин".

 

Те ще влязат в 90 класни стаи, които през това лято бяха напълно обновени и технологично оборудвани при реализацията на третия етап от общинската програма "Първокласно начало". Учебните помещения са оборудвани със специални антибактериални настилки на пода, лед осветление, модулно обзавеждане, нови индивидуални чинове с възможност за различни конфигурации, технологично интерактивно оборудване, в което влизат модерни сензорни панели с вграден компютър и специализиран образователен софтуер. Проектът въвежда и нови интерактивни методи на работа в клас, съчетаващи най-доброто от европейския и световен опит в сферата на образованието.

 

"Общинският проект "Първокласно начало" вече дава своите добри резултати. За поредна година отчитаме повишаване на броя на децата, кандидатстващи в бургаски учебни заведения. В последните години се забелязва отчетлива тенденция Бургас да се налага като предпочитано място за живот и обучение от много млади семейства от други населени места, както и от млади хора, които се връщат от чужбина в родния град", сподели кметът Димитър Николов.

 

Той допълни, че още с реализирането на първите два етапа на общинската програма бяха обновени 200 класни стаи в 33 училища, а над 300 учители преминаха квалификация за преподаване със специално разработеното учебно съдържание и новите методики за обучение.

 

Освен обновените класни стаи, 12 площадки в училищни дворове са приспособени за провеждане на изнесено обучение на открито, а 6 училища ще посрещнат учениците на 15 септември с реновирани спортни игрища – "Пейо Яворов", ПГЧЕ "Васил Левски", "Любен Каравелов", "Васил Левски" – кв. "Горно Езерово", АЕГ "Гео Милев" и НБУ "Михаил Лъкатник". Ремонтирани бяха и дворните пространства на 9 детските градини – "Звездица"- филиал, "Радост", "Моряче", "Калина Малина"- Ветрен, "Веселушко", "Пролетна дъга" и "Ракета"- с. Маринка и градините в Равнец и Рудник.

 

За да бъдат напълно готови училищата за началото на новата учебна година, кметът Димитър Николов разпореди на директорите на детските и учебните заведения да обезопасят достъпа до тях, като извършат цялостен оглед на поверените им сгради и прилежащите им дворни пространства. Мерките включват оглед на всички дървета в дворовете и около тях за опасни клони и отстраняването им, ако има такива, проверка на спортните и игрови съоръжения на двора, както и състоянието на пешеходните пътеки, пътната маркировка и изправността на уличното осветление.

 

Още от "Бургас"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

В област Бургас продължават организираните инициативи за осигуряване на целогодишни полети на летището

На дневен ред бе поставен въпросът за конкретни действия, чрез които да се спре тревожната тенденция за намаляването броя на полети от и до Летище Бургас

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени