Сапьори и разследващи влязоха във взривения склад с боеприпаси до Карнобат

Складът за боеприпаси край град Карнобат бе разтърсен от експлозия в ранните часове на неделя

Сапьори и разследващи влязоха във взривения склад с боеприпаси до Карнобат
Сапьори и разследващи влязоха във взривения склад с боеприпаси до Карнобат Източник: БГНЕС

В района на взрива в местността "Чобанов дере" край Карнобат влязоха специалисти от ДОТИ, пожарникари и разследващи, които трябва да установят причините за тежкия инцидент. Днес изтекоха 72 часа от последната експлозия и след като кадрите с дрон са показали, че вече няма огнища на пожари и може да започне разследването.

 

"Складовете в бившите военни поделения са общо 4. Взрив е установен само в един от тях. Боеприпасите, които се съхраняват нямат такава разрушителна сила и ударната вълна се е разпространила едва на 300- 350 метра", коментира пред БГНЕС Константин Скелин, ръководител логистика в компанията. От "ЕМКО" продължават да твърдят, че става дума за външна намеса и няма как боеприпасите да се самозапалят.

 

Преди два дни бизнесменът Eмилиян Гебрев обяви пред БНР, че "има аргументирани предположения за умисъл, но те могат да станат реалност единствено и само след като влязат разследващите екипи, проверят както трябва, ако го проверят както трябва, и имат доблестта да излязат с реалната информация".

 

По думите му самият факт, че е бил нарушен периметърът на базата, "говори за такова нещо". Според Гебрев няма как теоретически и практически природно явление да е причинило взривовете. Той допълни, че боеприпасите са в техническо състояние, което също не предполага това.

 

Припомняме ви, че складът за боеприпаси край град Карнобат бе разтърсен от експлозия в ранните часове на неделя.  Това е петият път през последните години, в който има взривове на обекти на "ЕМКО", оръжейната компания на Гебрев.

 

Българската прокуратура свързва предишните нападения с руски агенти, след като Гебрев изпадна в кома през 2015 г. и представители на западни правителства и разузнавателни служби смятат, че е бил отровен с "Новичок" от офицери от ГРУ. 

Още от "Бургас"

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени