Борисов в Хасково: Представяте ли си при ГЕРБ преди години да имаме само 6 % усвояване на ПВУ? Медиите щяха да питат като първи, втори, трети, четвърти, пети, шести въпрос! А сега няма нищо, тишина! (НА ЖИВО)

Щом в политиката навлезе надпреварването в левичерство, излизането е много трудно, заяви Томислав Дончев

Фандъкова, Борисов, Добрев
Фандъкова, Борисов, Добрев Източник: ГЕРБ-Хасково

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се среща с актива в Хасковско. Заедно с него са бившият кмет на София Йорданка Фандъкова, енергийтият експерт Делян Добрев и Томислав Дончев.

 

Делян Добрев в Хасково
Делян Добрев в Хасково Източник: Скрийншот видео кадър

През тези 4 години не само пропуснахме да се придвижим напред. В много отношения ние се придвижихме назад. Всичко, което каза Делян Добрев е така, но никой не ни чуваше през тези 4 години. Уникалното съоръжение ПАВЕЦ Чаира не работи, губим стотици милиони левове, заяви Томислав Дончев. 

 

Има факти, има и числа и беше ясно, че ще се стигне дотам. Но ние не сме тук, за да ви зареждаме с песимизъм. Има рецепта, има решения. Едно от тях е събуждането на европейското финансиране. Имаме 15,6 млрд. от НПВУ, там са платени 6 процента, разкри той. 

 

Фандъкова, Борисов, Добрев
Фандъкова, Борисов, Добрев Източник: ГЕРБ-Хасково

Щом в политиката навлезе надпреварването в левичерство, излизането е много трудно. Надпреварването кой повече ще даде. Но щом някой ще даде, то той трябва да го вземе отнякъде. И може да го вземе или от друг, или от кредити, задължавайки децата ни. Не знам в света някога да се е получил просперитет от разпределение, заяви Дончев. 

 

За нас е важна формулата на растежа. А той е 1,5 процента. България го е правила. Благодарение на ниски данъци и членството в ЕС България вече е по-богата от част от своите съседи - Сърбия, РСМ, Турция. Сега се конкурираме с Гърция. И може да я достигнем, увери зам.-председателят на ГЕРБ.

 

Бойко Борисов и Делян Добрев
Бойко Борисов и Делян Добрев Източник: ГЕРБ-Хасково

Ние обаче вече сме в т.н. "капан на средните доходи". Произвеждаме части за автомобили, произвеждаме нещо с по-ниска добавена стойност. Ключът за конкурентоспособността е кадрите - какви кадри отглеждаме и успяваме да запазим тук. Как да убедим родители и деца, че най-добра перспектива е да се учат инженерни специалности, добави бившият вицепремиер в правителствата на ГЕРБ.

 

Програмата за образованието засяга всеки един от нас, заяви бившият кмет на София Йорданка Фандъкова. Продължаваме дуалното образование, нашият план е да го продължим. Инвестицията в образованието е инвестиция в развитие, нужно е продължаване увеличаването на заплатите на учителите. ГЕРБ удвои за един мандат заплатите на учителите и много млади хора започнаха да постъпват в педагогическите специалности, каза Фандъкова.

 

Ще продължим инвестициите и в условията на обучение, на възпитание и на работа на учителите. Миналата година благодарение на ГЕРБ бяха отделени над 600 млн. лева за програми в образованието. Стартираха 3 програми - за детски градини, за спортни площадки и за общежития. Те се реализират в различните общини. Тази програма ние ще надграждане, увери Фандъкова. 

 

Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова Източник: Скрийншот видео кадър

виждате, че Делян Добрев започна с това, че не разрешавам да се говори за нашите опоненти с квалификации. Искам да знаете какво е основанието, за да го направя. То не защото имаме някакво единоначалие. Когато говорим за тази дупка в бюджета от 18 млрд. при положение, че имаме 5 млрд. лв. повече събрани. Не е правилно да кажем, че ПП-ДБ са виновни за дефицита. Не е правилно и Асен Василев да казва, че те са вдигнали доходите. Направихме го заедно. Сглобката, коалицията изисква да действаш заедно с партньорите си по важни проблеми. Когато ние имахме наши правителства бяхме много стриктни в спазването на финансовата дисциплина. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

 

Семейство, което започне повече да харчи, задлъжнява и после му вземат апартамента банките. Затова и Асен Василев правилно казва - когато колегите говорят за инфраструктурните проекти да ни споменават и нас, защото и ние участвахме. И точно толкова е крив, като не казва, че Делян Добрев е вдигнал доходите. И понеже общественият дебат така се е изместил към по-пикантните теми...ние ако говорим за следващото управление, трябва да коментираме така ли ще се продължи. И сега служебното правителство взима на пазара нови заеми. И ако се продължи отново така, това вече не е щедрост, това е неправилна политика. Представяте ли си при ГЕРБ преди 7-8-9-10 години да имаме само 6 % усвояване на ПВУ? Медиите щяха да питат като първи, втори, трети, четвърти, пети, шести въпрос! А сега няма нищо, тишина, възмути се Борисов. 

 

Лидерите на ПП бяха Кирил и Асен, Христо Иванов, Атанас и аз. После те избутаха акад. Денков напред, ние избутахме Мария Габриел напред. За да бъде равно отдалечен. Този филм го играхме. Аз тогава им казвах - трябва да сме аз, Кирил, Атанас, Асен, Христо в правителството. 

 

Това с равно отдалеченото управление е план с плаващи мнозинства да се доразруши съдебната система. Ние дори за регулаторите не може да намерим равно отдалечен от двете страни човек. Единствено намерихме за НЗОК и то така го намерихме, че в един момент си дадоха оставките. И сега, за да не ги тричат техните избиратели, те заявяват само през такъв механизъм ще работим, коментира бившият министър-председател.

Икономика и индустрия, справедливост, ниски данъци. И ако този план се задейства, тръгне Плана за развитие - може да се справим. Това е оптимистичният ми прочит по тази тема. Ако не стане това, помнете ми думата - след 3-4 месеца пак ще се събираме тук. 

 

Иво Димов, кмет на Димитровград
Иво Димов, кмет на Димитровград Източник: ГЕРБ-Хасково

Тези, които попречиха на еврозоната са тези, които сега говорят за еврозоната. В деня, когато ние влязохме в чакалнята на еврозоната, олигарсите вдигнаха протестите и казваха как са манипулирали тези протести. И тези, които организираха протестите, си взеха парите и вече ги няма. Вижте в кои листи са. А бяхме напред пред Румъния, която сега е на светлинни години пред нас.

 

Не се говорят сега тези неща по телевизиите. Говори се за Джейхан. Как ще изберем регулаторите, с кое мнозинство. С всеки изминал ден горчиво съжалявам, че не послушах Радо Чолаков - да не приемам тези глупости, които ми предлагаха ПП-ДБ, покая се Борисов.

 

Когато говорим за образование, мисля че колегите бяха изчерпателни, допълни той. 

 

Темата "сигурност" е нещо изключително важни. Имаме много подготвени кадри. А темата за границите - Харманли си спомням като ден-днешен, когато палеха лагера. Помня, когато имаше 40 хиляди на границата, готови да атакуват страната. Благодарение на президента Ердоган решихме този проблем. Дрон системите - те са вече нещо много рационално и много ефективни. 

 

Външната ни политика - за радост нашите партньори и приятели в ЕС вече говорят за изнесените центрове извън територията на ЕС. А страните с външна граница на Европейския съюз като България, Италия, да бъдат подпомогнати с техника. Днес всички разбраха онова, което говорих преди 5-6 години - че с тази неконтролирана миграция ще стигнем дотук. 

 

Още от "Хасково"

Кметът на Община Хасково даде старт на кампанията "Бъди активен, остани във форма, мисли зелено!"

В най-красивия хасковски градски парк "Десети пехотен родопски полк" стотици деца, родители, треньори и спортни деятели проведоха заедно открити тренировки по карате, джудо, баскетбол, тенис на маса и фитнес

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени