Библиотеката на атктьора Борис Луканов ще бъде дарена на община Ловеч

Не мога да кажа колко точно са на брой, може би между 3 и 4 хиляди тома, тъй като са на два реда, сподели Иглика Луканова

Актьорът Борис Луканов
Актьорът Борис Луканов Източник: БГНЕС

Личната библиотека на актьора Борис Луканов (1936 – 2023), която е в софийското му жилище, ще бъде дарена на Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев" в Ловеч. Това е желанието на известния актьор още приживе, а след неговата кончина дъщерята Иглика Луканова е решила да осъществи дарението. До края на септември книжното богатство ще бъде транспортирано до Ловеч.

 

"Това са предимно нови издания от последните десетилетия, защото баща ми притежава и по-стари книги във варненската си библиотека. Той обичаше да е информиран, купуваше най-разнообразни четива. Освен биографии на творци, на актьори, има много документални четива, романи, поезия. Не мога да кажа колко точно са на брой, може би между 3 и 4 хиляди тома, тъй като са на два реда", сподели Иглика Луканова. "Той четеше всякаква литература. Понеже изигра много исторически герои, за всяка роля се готвеше сериозно и чрез съответните книги", допълни внучката му Станислава Коцева.

 

Сред книгите са, например,  "Ранни спомени" на Симеон Радев, "Разговори с Петър Увалиев" на Бригита Йосифова, "Министерство на болката" от Дубравка Угрешич, "Въведение в психоанализата" на Зигмунд Фройд, "Освободителните боеве край Елена 1877" от Христо Станев и много други.

 

"Ще се постараем да осигурим едно подобаващо място на това дарение в ловешката регионална библиотека, за да се помни името на Борис Луканов. Той приживе често идваше в родния си град, направи незабравими срещи със своите почитатели именно в библиотека, на една и  аз съм присъствала. За нашия град е чест да споделим книги, които той е чел", каза кметът Корнелия Маринова. Борис Луканов е почетен гражданин на Ловеч от 27 януари 1983 г. с мотиви "за заслуги към театралното и филмово изкуство на страната и развитието на културния живот на града".

 

Той почина на 30 май 2023 г. на 86-годишна възраст, като до миналата година се снимаше в новите български продукции. Участвал е в над 50 филма, като "По дирята на безследно изчезналите", "Мера според мера", "Дело 205/1913", "Борис I", "Вездесъщият"  и "Порталът".

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени