Ловеч почита жертвите на комунизма с нов филм, панихида и поднасяне на цветя

Днес, часове преди премиерата на филма "Слънчев бряг - експрес към ада" на режисьора Степан Поляков, създателите дадоха пресконференция в приемната на общината

Анастас Жайгаров и Степан Поляков
Анастас Жайгаров и Степан Поляков Източник: Община Ловеч

Ловеч почита жертвите на комунизма с нов филм за концлагера "Слънчев бряг", панихида и поднасяне на цветя. Събитията са на 31 януари и 1 февруари, който е обявен за Ден за почит към жертвите на комунизма. На 1 февруари 1945 г. посрещат смъртта трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. общественици, жертви на Първи състав на Народния съд. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

 

Днес, часове преди премиерата на филма "Слънчев бряг - експрес към ада" на режисьора Степан Поляков, създателите дадоха пресконференция в приемната на общината. Това е най-зловещата история в живота ми, сподели режисьорът.

 

"Още като малък слушах за този концлагер, съседите ми във "Вароша" говореха за него. Сега чрез собствения си филм се потресох. Всички по някакъв начин са жертви на една жестока машина - от една страна са жертвите, от другата са техните мъчители. Съдбите им така се преплитат, че накрая се разбира, че няма справедливост на този свят. Дори тези, които се измъкват живи от лагера, после имат трагична съдба, както става с актрисата Надя Дункин. Този проект е важен за всички ни, успяхме да го осъществим с помощта на много приятели и актьори от местния театър. Наложи се да правим към документалните епизоди и игрални епизоди, защото нямаме архиви, нямаме сгради, нямаме много оцелели. Направихме този ход и мисля, че е печеливш. Считам, че дължим този филм на жертвите", разказа режисьорът.

 

Актьорът от Драматичен театър Ловеч Анастас Жайгаров влиза в ролята на цигуларя Сашо Николов, известен като Сладура. "Там, на терена, където снимахме , все още има една тягостна атмосфера, която веднага се усеща. Мисля, че е важно да предадем на зрителя какви са били тези личности от миналото. Надявам се зрителите да се замислят след финала", каза актьорът.

 

Във филма се показват още образите на Николай Газдов, Юлия Ръжгева, Шахо и други личности, известни от архивите. Филмът е продуциран от община  Ловеч. Премиерата е в кино "Космос" във вторник от 17.00 часа при вход свободен.

 

На 1 февруари от 12.00 часа ще има панихидата за жертвите на комунизма, която ще се състои в новия катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в центъра на Ловеч. Веднага след това Община Ловеч организира поднасяне на цветя на мястото край Ловеч, където е била кариерата на концлагера "Слънчев бряг” (1959-1962).

Община Ловеч припомня имената на видни ловчалии, станали жертва на т. нар. "Народен съд".

 

Коста (Косто) Дочев е бил кмет на Ловеч в периода  септември 1905 - октомври 1908 г., а после до 1912 г. общински съветник.  Арестуван и убит без присъда през 1945 г.  Стоян Никифоров е бил депутат, министър, председател на Върховната стопанска камара (1940-1944). Осъден от Народния съд и разстрелян през февруари 1945г. Губят живота си още двама ловешки депутати от 25-ото Народно събрание - Сирко Станчев и Стефан Радионов.

 

Стефан Радионов Йосифов (1893-1945)  е военен, търговец, активен общественик и политик. Осъден е на смърт от Народния съд. Сред жертвите е още инж. Христо Петров Дойчинов ( р. 1892 г.) министър от последното царско правителство. Той е български политик, участник в Първата световна война като артилерийски офицер. Осъден е на смърт, 5 милиона лева глоба и конфискация на имуществото. Екзекутиран е на 1 февруари 1945 г.  Поклон през жертвите на комунизма!

Още от "Ловеч"

Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени